Share →

Hoe je met creatief leiderschap een oase creëert

Houd jij alle ballen nog in de lucht? Ren je op een dag van de ene naar de andere afspraak? Geen tijd voor creativiteit? Dan zal er ook niks creatiefs gebeuren… Succes verder!

Tenzij… je nu met jezelf twee afspraken maakt: stel grenzen in ruimte en tijd.

Plan op een dag een moment dat je NIET gestoord wordt. Ga naar een ruimte op het werk, zet je telefoon uit en hang een bord op de deur: ”ik ben om 11 uur weer bereikbaar”. Ga in een park zitten of werk thuis op een plek waar je gedachten de tijd krijgen en je voor de verandering eens ‘langzaam’ kunt denken. Spreek met jezelf een begin- en eindtijd af. In deze tijd krijgen je gedachten en gevoelens de ruimte om in ‘flow’ te komen.

John Cleese geeft een mooi voorbeeld. Hij had een stuk geschreven voor Fawlty Towers, maar raakte het kwijt en dwong zichzelf om het stuk opnieuw te schrijven. Zijn onder-bewuste ik zette hem aan om scherp en to the point een veel beter stuk te schrijven dan het origineel! Kijk hier hoe hij zijn creativiteit blijft stimuleren.

10 tips om je eigen creatieve oase op je werk te creëren:

  1. Stel grenzen in ‘tijd’: plan daarvoor op een dag een start- en eindmoment. Bijvoorbeeld 50 minuten om aan iets te werken waar je inspiratie van krijgt.
  2. Stel grenzen in ‘ruimte’: werk op een plek waar niemand je stoort: in een park, een vergaderruimte, of je eigen kamer met een bordje “ ik ben om … weer bereikbaar”.
  3. Laat je inspireren door anderen die iets vertellen over creativiteit (Ted Talks, boeken, interviews).
  4. Doorbreek je eigen dagritme: ga eens via een andere route naar je werk. Start niet met het ophalen van e-mail, maar neem een bos bloemen of bonbons mee.
  5. Zorg voor kleur op je werk via een collage, foto’s, filmpjes, kunst.
  6. Vergader eens een keer niet aan tafel, maar ga wandelen. Spreek af wie de kernwoorden noteert en bepaal samen je focus.
  7. Ga meer staan op een dag. We bewegen te weinig en worden te dik – ook door het vele ‘zitwerk’. Allerlei experimenten hebben aangetoond dat op kantoor meer staand en lopend werken – ijsberen dus! – meer creativiteit oplevert.
  8. Verruim je horizon; spreek mensen buiten je comfort zone, interview ze als een journalist en haal ideeën op uit andere werkvelden.
  9. Stop met ‘ja maar-en’; idea killers zijn er al genoeg.
  10. Ontwikkel je verbeeldingskracht: schetsen, tekenen, filmen, of fotograferen helpt je om met een ander perspectief naar ‘normale’ dingen op je werk te kijken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.