Share →

Kiezen voor je droom en missie

Is het erg om ergens lang te werken? Wanneer is het tijd voor een volgende stap en droom? Hoe vind je dan dat werk dat bij je missie past? Hoe weet je of terughoudendheid voor iets nieuws  is gebaseerd op angst of (onbewust) een signaal is dat er iets niet klopt? Heb jij een droom of missie, maar schuif je deze snel weer aan de kant? Vragen die de moeite waard zijn om uit te zoeken. Alleen, met een loopbaancoach of een intervisiegroep. Lees hier de ervaring van Martin, die gestart is met het bouwen van een Tiny house: kiezen voor je droom en missie.

loopbaancoachingstraject

Martin heeft zijn eigen leven en werk in loopbaancoaching onder de loep genomen. Als medewerker van een VVE-organisatie zit hij lange dagen op kantoor en het oplossen van praktische problemen gaat hem steeds meer tegenstaan. Hij wilde graag wat meer betekenen voor de bewoners en zich richten op duurzaamheidsadvies: werkzaamheden die overeenkomen met zijn interesses en waarden en aansluiten bij de organisatie. Ook wil hij graag meer met zijn handen werken, de natuur in en een kleine footprint op aarde achterlaten.

Door een biografie te schrijven, ontdekt hij een rode draad in zijn verhaal en aantal punten die voor hem waardevol zijn. Een inventarisatie van zijn passies, interesses en kwaliteiten levert hem inzicht op in wat hij wat hij echt graag wil: duurzaam leven en werken. Zijn drijfveren en waarden heeft hij op een rij gezet en gekoppeld aan acties.

Van wc-keet naar Tiny House

Zo liep hij al een tijd rond met het idee om een eigen Tiny house te bouwen. Via Marktplaats koopt hij een wc-wagen voor 150 euro. De eerste stap is gezet. Met een tractor wordt dat ding van stal gehaald. Wc-potten eruit, dak eraf. Vervolgens heeft hij een ontwerp gemaakt op basis van deze wagen. Daarna is hij materialen gaan hergebruiken en onderzoekt hij wat de beste alternatieven zijn om op 20m2 te wonen en leven. Tijdens zijn tocht komt hij allerlei obstakels tegen en wordt hij regelmatig van zijn planning gehaald.

Dromen najagen

Door uit te spreken dat hij hiermee bezig is (niet alleen maar erover te praten) krijgt zijn idee steeds meer gestalte. Inmiddels mag hij bij de wethouder aanschuiven om te kiezen voor zijn droom en missie: ideeën over duurzaamheid en Tiny houses in het bijzonder te vertellen. Begin! is het advies van Martin. Ook al is je idee nog niet helemaal uitgewerkt. Daardoor komen er weer allerlei dingen en mensen op je pad die je verder kunnen helpen. Durf je dromen na te jagen en maak het niet te groot, begin juist klein. Zoom uit en blijf niet hangen bij iets wat verbeterd moet worden, durf daarin te experimenteren; een 7 is ook goed in plaats van een 10. Door de thema’s waarmee hij zich verbonden voelt om te zetten in actie is hij nu zijn eerste Tiny house aan het realiseren.

Hoe volg je je droom en missie?

Doordat er ‘iets’ wringt in je huidige werk of leven, merk je dat weinig energie hebt. Geen toekomstperspectief en onvoldoende zicht op drijfveren, passies, waarden en talenten zorgen ervoor dat je niet weet hoe je het moet aanpakken…

Daarom: tijd voor een pas op de plaats. Hieronder een aantal uitgangspunten om je los te weken uit je huidige situatie:

 1. Je kunt al beginnen voordat je weet wat je precies wilt of wat je gaat doen. Begin met iets kleins wat je belangrijk vindt of leuk vindt om te doen. Hierdoor ontdek je wie je benten wat je talenten zijn.
 2. Spreek uit wat je wilt. Door het te benoemen, verbind je je aan je idee en kun je er zelf niet meer om heen. Je gaat er verantwoordelijkheid voor voelen.
 3. Nevenprojecten en hobby’s zijn belangrijk en kunnen uitgroeien tot een volgende stap richting verandering.
 4. Gebruik je handen, doe iets met je lichaam. Doordat we de hele dag achter een beeldscherm zitten, snakt ons lichaam naar fysieke activiteit. Het fysiek bezig zijn, haalt je uit je hoofd. Denk aan: tuinieren, wandelen, hardlopen, schilderen, pottenbakken, met textiel bezig zijn, sporten. Naast dat het heel prettig is om fysiek bezig te zijn, levert iets maken of creëren ook direct resultaat op. Waar processen in organisaties soms heel lang duren, kan het maken van een kledingstuk, schilderij of werkstuk veel voldoening opleveren.
 5. Schrijf het boek dat jezelf wilt lezen.
 6. Verbind je drijfveren aan acties.
 7. Lever goed werk af en deel dit met anderen, vraag om feedback en wissel ideeen uit.
 8. Ga op reis in je eigen omgeving en ga naar plekken waar je nog niet eerder bent geweest; prikkel je hersenen hierin.
 9. Wees saai (alleen zo raakt je werk af). Na een creatieve doorbraak zijn routine en volharding heel belangrijk.
 10. Creativiteit is schrappen: schrap een aantal zaken die nu niet belangrijk zijn en focus je op 2 à 3 dingen.
 11. Begin gewoon met kleine stappen.
 12. Zoom regelmatig uit en pin je niet vast op details.
 13. Geef jezelf de ruimte om te leren en te experimenteren!

Loopbaancoachingstraject

Wil jij ook eens met anderen van gedachten wisselen over je werk? Dillemma’s, twijfels en angsten aan bod laten komen? Maar ook ideeën en inspiratie opdoen en mooie voorbeelden zien, zoals dat van Martin? Kom dan naar de volgende groepsssessie (eerste keer is vrijblijvend) uitwisselen en praten over werk, loopbaan en persoonlijke ontwikkeling of doe een gratis APK-check (individueel).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.