Share →

Netwerken met de roze kikker en de gouden koelkast

rozekikker2

Ruim 8 procent van de Nederlandse beroepsbevolking is werkloos. Het vinden van een (nieuwe) baan is een hele opgave. Iedereen kent de horrorverhalen over tientallen afwijzingen, of nog vervelender: helemaal geen bericht krijgen. Waar gaat het mis? Veel mensen zoeken nog op de ‘ouderwetse’ manier naar een baan. Ze openen internet, googelen op vacatures en solliciteren op de eerste de beste baan die enigszins passend lijkt. Het probleem: ook anderen vinden deze vacatures. Een werkzoekende heeft doorgaans meer dan honderd concurrenten. En dat maakt de kans op succes aanzienlijk kleiner.

Hetzelfde geldt voor ondernemers en leidinggevenden. Sommigen zijn ervan overtuigd dat netwerken niet nodig is – totdat de ‘nood aan de man is’ en dan is het vaak te laat. Hieronder een aantal tips hoe je op een creatieve wijze kunt netwerken en solliciteren:

 

 1. Bepaal welke bedrijven in de ‘comfort zone’ rond je woonhuis liggen en welke daarbuiten.
 2. Stap op je fiets of in de auto en verzamel alle ‘droombedrijven’ in die cirkel.
 3. Verdiep je in het bedrijf (website, LinkedIn, Facebook, Twitter en medewerkers).
 4. Schrijf al jouw unieke eigenschappen op: onderzoek wat echt bij jouw past, waar kom je je bed voor uit, wat zijn je drijfveren en inspiratiebronnen, wat onderscheidt jou nu van die ander?
 5. Sollicitatiebrieven staan doorgaans vol met ‘ik:’ ik ben, ik kan, ik heb, ik wil, ik ga enzovoort. Verdiep je in het bedrijf en vermeld het bedrijf minstens zo vaak in je brief/email. Gebruik ook kernwoorden van de bedrijfssite in je brief/email.
 6. Denk vooral na hoe je op passende en creatieve manier opvalt bij iemand van dat bedrijf. Zorg dat iemand van je ‘droombedrijf’ je vijf tot acht keer ziet (telefoon, LinkedIn, sociale media, email, ansichtkaart, klein cadeautje).
 7. Als je je zwakke plekken kent, zorg je daarin verder te komen door coaching, begeleiding of scholing. Zorg dat je de trends in het vakgebied blijft volgen.
 8. Netwerken werkt alleen als iemand 100% vertrouwen in jou heeft om je zijn/haar netwerk aan te bieden. Vraag om feedback ter verbetering van je presentatie, cv, ervaring en achtergrond.
 9. Oefen in gesprekken: doe alsof je al zelfvertrouwen, ervaring en wijsheid in huis hebt (ook al voelt dat soms niet zo): “fake it until you make it.”
 10. Ontspanning en rust zijn voorwaarden om goed contact te leggen: mediteren, wandelen en ontspanningsoefeningen helpen je om overtollige of negatieve spanning af te voeren.
 11. Verdiep je in je gesprekspartner via LinkedIn, website en collega’s.
 12. Denk na over wat voor jou de roze kikker of de gouden koelkast is. Met andere woorden: zorg dat je opvalt en ‘blijft hangen’ in je manier van presenteren op het web, in je brief of in persoonlijk contact.
 13. Verzamel zoveel mogelijk referenties voor je cv en LinkedIn en vraag referenties of zij je kunnen doorverwijzen in hun netwerk.
 14. Bedenk kleine fysieke cadeautjes: stuur een ansichtkaart, een heliumballon, chocola of iets wat passend is.
 15. Bied je zelf (vrijblijvend) een aantal dagen aan: je toont daarmee je motivatie en werkwijze.

n-09In de coachingstrajecten van Shofukan Coaching is netwerken een zeer belangrijk onderdeel. Maandelijks komen coachees bij elkaar. Niet alleen koffie drinken, maar daadwerkelijk acties ondernemen; bellen, presenteren en nieuwe inzichten delen om het net even anders te doen. Wil jij dat ook?  Meld je aan voor een gratis oriëntatie.

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.