Snoeien: afscheid nemen, loslaten, opruimen

snoeien

 

 

 

 

 

 

 

 

Snoeien in de natuur of tuin is dienend om verstikking te voorkomen, uitschieters weg te halen en ruimte te bieden aan de vruchten. Snoeien kan ook behoorlijk eng zijn. Tijdens de ikebanalessen (Japanse bloemsierkunst) vinden de meeste beginners het moeilijk om bloemen of takken weg te halen zodat er meer ruimte ontstaat. Eenmaal weg is weg, je kunt het er niet meer aanplakken. Als je jezelf de vraag in figuurlijk zin stelt: Wat zou jij dan willen snoeien? Zo ging ik vandaag virtueel op pad met mijn coachklanten met o.a. de volgende vragen: Wat is ‘snoeien’ voor mij? Wat gebeurt er als je gaat snoeien

“Wat ik wil snoeien, zijn de dingen waarvan ik denk dat ik ze móet doen: al die overtuigingen over wat nodig is om waardevol te zijn. Al die angsten en onzekerheid. Snoeien doet pijn. Het oude loslaten. Accepteren dat je carrière een wending neemt die er al aan zat te komen. Corona versnelt dat proces. Snoeien is in mijn eigen spiegel kijken.”

“Ik kom erachter dat ik moeite heb met snoeien.”

“Alle opdrachten die niet bijdragen aan mijn toekomstplan – daarin wil ik gaan snoeien, doodeng trouwens. Maar snoeien is voor mij ook opruimen in huis. Alles wat ik niet meer nodig heb, weggooien om ruimte te maken in mijn leefruimte en in mijn hoofd. Om vanuit hier weer ruimte te kunnen geven aan mijn wensen en verlangens. Het loslaten van oude energie, van oude spullen die geen energie meer geven. En ook snoeien in interesses. Mijzelf beperken en zo beter worden.”

Maar…

Wat als  ik minder inkomsten heb door het snoeien…?

Wat als ik mij op het verkeerde focus en daardoor helemaal faal…?

Wat als ik voor het verkeerde kies…?

Wat als ik spijt krijg van mijn snoeibeslissing…?

Toch…

Wat als mijn plannen echt lukken…?

Wat als ik denk dat ik geen les kan geven, maar er toch heel goed in blijk te zijn…?

Wat als het snoeien iets oplevert dat nog veel mooier is dan wat ik nu heb…?

Wie ben ik zonder mijn angsten en onzekerheid…?

Wat als het falen een tussenstap is naar succes…?

Wat als er energie vrijkomt voor nieuwe mooie dingen…?

Wat als ik minder verdien? Dan moet ik voorlopig van mijn buffer leven en zorgen dat ik een nieuw verdienmodel creëer. Dankzij mijn bezoek aan de boekhouder, heb ik al meer rust op dit vlak…

Vastgeroest werk en oude gewoonten krijgen lucht en luchtigheid. Leren in plaats van strijden. De basis komt op orde, een duidelijk helder verhaal zodat je keuzes maakt die ertoe doen. In plaats van een wildgroei aan activiteiten en producten.

Composthoop

 

 

 

 

 

 

 

 

Snoeiwerk verdwijnt op de composthoop. Een composthoop heeft ook aandacht nodig. Anders krijg je een een ongezonde, schimmel-giftige en verstikkende situatie. Door lucht, water en warmte wordt het omgezet in gezonde grond. En een gezonde ondergrond biedt je weer een gezond leven zonder angst en strijd, met eigenliefde en vitaliteit.

 

Benieuwd naar de kaarten op de foto’s? Klik hier!