Share →

Natuurlijk leiderschap en een gezonde bodem

Een denkbeeldige gezonde bodem creëren in natuurlijk leiderschap, hoe doe je dat? Hoe je de grond vruchtbaar houdt, kun je leren van tuinders en boeren die koersen op de ordening van de natuur. Als tuindersdochter heb ik gezien hoe mijn ouders met buizen en slangen over het land liepen om het te bewateren. Hoe mijn vader in de winter uit het raam staarde naar de ijzige diepte van de sneeuw. Hoe ze in de zomer voor dag en dauw opstonden om voor de hitte de aardbeien naar de veiling te krijgen. Dit alles heb ik in 2013 vastgelegd in het boek ‘Wij zijn het land’ – met prachtige foto’s gemaakt door Renata Rakolcai. Er zijn nog enkele exemplaren beschikbaar.

Er is een plek die water geeft, een wetende plek, een plek waar het stil is en een waar het mannelijke en vrouwelijke principe verbonden zijn. Hier weet je wat je wel en niet kunt maken, waar je wel en geen invloed op hebt en wanneer je wel of niet in actie moet komen. De basis van een gezond productiesysteem nodigt uit tot kringloopdenken. Welke eigenschap heeft een een natuurlijk leider om de goede dingen te doen?

Een leider geeft richting met als kerntaak focus bieden in het groot en in het klein. Daarnaast is een leider een leraar gericht op het leren van het vakmanschap. Hij streeft naar het leveren van een bijdrage aan persoonlijke groei en ontwikkeling en faciliteert in samenwerking en teamontwikkeling. Hij is in staat te bouwen aan een lerende context in de organisatie en zorgt voor een vruchtbaar werkklimaat.

In het vruchtbaar houden van de grond in het hier en nu zet je de bakens uit voor de toekomst. De Irokese indianenvolken van Noord-Amerika hadden een Grote Wet die bij deze plek in de ordening aansluit. De wet droeg alle indianen in de stam op in al hun overwegingen, in alles wat ze deden of lieten, rekening te houden met het effect van hun beslissingen op het welzijn van zeven generaties na hen. Hier wordt de vruchtbare plek een eindeloze ruimte, niet alleen van betekenis in het hier en nu, maar reikend tot zeven poorten in de toekomst. Hieronder een oefening om eens te onderzoeken hoe je gezin van herkomst bepalend is geweest bij je leiderschap.

Oefening: leiderschap als ambacht

Antonio Stradivarius plaatste op elke viool zijn label, om aan te geven dat het instrument onder zijn toezicht was gemaakt.

  • Wat is het keurmerk waar jij voor staat? Hoe ziet dat eruit? Welke kenmerken bevat het?
  • Wat kreeg je daarvoor van huis uit mee? Maak de volgende zin eens af: Wij (achternaam van je vader) staan voor… En: Wij (achternaam van je moeder) staan voor…’
  • Op welke activiteiten, producten, diensten, of onderdelen in je organisatie durf je dit keurmerk vol trots te zetten?
  • Welke leiderschapsrol draagt hieraan bij: richtinggever, leraar, coach, trainer, bouwer van een lerende context of hoeder van vitaliteit?

 

Management is de dingen goed doen;

Leiderschap is de goede dingen doen.

Peter Drucker

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.