Share →

De marathon, een onmogelijke afstand. Als hardloper, en bijna 30 jaar Rotterdammert, kreeg ik in de zomer van 2023 de kriebels om #demooiste te gaan lopen. Alleen: 42,2 km is geen kattenpis. Dat doe je niet even met een paar avondloopjes. Hoe ik me heb voorbereid en ben omgegaan met de ups en downs die ik ben tegengekomen, is samen te vatten in 11 manieren om je doel te bereiken. Ik hoop dat ze jou ook inspireren om je doel te bereiken!

  1. Schakel hulp in

Vanaf september  2023 heb ik me verdiept in de vraag wat er komt kijken bij het lopen van een marathon. Er is veel informatie te vinden en dan is het de vraag: welke informatie is betrouwbaar en past bij mij? Als ik dacht aan de marathon, dacht ik aan iemand die hem al vele jaren loopt en een goede trainer is: Ton. Ik heb Ton gebeld en gevraagd een keer af te spreken.

Tip: ga op zoek naar mensen die verder en ervarener zijn dan jij. Stel een hulpvraag en spreek met ze af.

  1. Meten is weten 

Met Ton mocht ik afspreken dat hij mij op de zijlijn zou coachen. Hij raadt mij ook een sportgeneeskundig onderzoek te laten doen voor conditie, hartslag en omslagpunt, zuurstofopname en bloedonderzoek. Op basis van dit onderzoek moest ik meer ijzer eten. Door de test werd mijn maximale hartslag bij hardlopen gemeten daardoor kon ik mijn omslagpunt berekenen, kortgezegd: boven dit punt gaan je spieren sneller verzuren en hou je de lange duurloop niet lang vol. Tip: zorg bij het bepalen van een doel voor een goed, valide en betrouwbaar startpunt, stel een doel smart (vooral de t van tijdgebonden).

  1. Doe onderzoek

Ok, 42,2 km. De verste afstand die ik ooit gelopen had, was 21 km. Ik loop ruim 15 jaar hard, maar geen duurlopen. Hoe lang mag je er eigenlijk over doen? Hoe bouw je het op – rekening houdend met de combinatie van werk, gezin en lesgeven? Welke hardloopschema’s zijn er? Wat eet je voor en tijdens de duurlopen? Welke kleding en schoenen passen bij mij? Veel vragen… Tijd voor een gesprek met Ton en verdieping online. Tijdens mijn voorbereiding heb ik ook tientallen podcasts geluisterd van ervaren hardlopers.

Tip: doe een verkennend onderzoek, spreek mensen met ervaring en vraag hulp

  1. Je doet het alleen, maar de voorbereiding hoef je niet alleen te doen

De voorbereiding bestaat niet alleen uit duurlopen (lange afstanden) maar vooral ook uit intervaltrainingen. Ik wist dat ik mezelf niet continue op een horloge zag kijken. Daarnaast had ik behoefte om met anderen te sporten, te delen en uit te wisselen. Ik heb me aangesloten bij een leuke, sportieve hardloopgroep. We lopen wekelijks 10-12 km interval op maandagavond (‘speed work makes the dream work’). En ben ik voor de duurlopen gaan trainen bij een Atletiek Vereniging. Online trainers namen me mee in de krachttrainoefeningen. Tijdens mijn eigen rondjes neem ik Diego mee, onze Spaanse hond. Hij zorgt voor de nodige dynamiek in mijn lopen en daarnaast is het heel gezellig om met een hond hard te lopen.

Tip: uitwisseling met anderen helpt, dus zoek een groep mensen op die met hetzelfde bezig zijn en spreek af. Dit kan door intervisie, vakgroepoverleg, branchebijeenkomsten of jaarlijks terugkerende evenementen.

  1. Deel en vraag support

Tijdens de voorbereiding wist ik dat ik veel van huis zou zijn. Het bedrijf, het gezin en de dagelijkse huiselijke dingen zouden meer op de schouders van mijn echtgenoot terecht komen. Ook in mijn werk heb ik het gedeeld. Collega’s en klanten bleken geweldige supporters en ze hebben wat begrip wanneer je een keer chagrijnig of moe bent.

Tip: Deel je plannen en doelen met je directe omgeving en vraag om commitment, support en feedback.

  1. Door het uit te spreken wordt het waar en deel

In het begin twijfelde ik nog om het nieuws te delen: wat als ik het niet haal? Wat als ik door de mand val? Ik vond het doodeng. Tegelijk is dat hoe je van je comfort zone naar je stretch zone gaat. Door het te delen, is het niet meer alleen van mij en gaan anderen er naar vragen. Het is misschien kwetsbaar – maar tegelijk heel krachtig.

Tip: spreek je verlangens en dromen uit, hoe eng het ook is – daarmee wordt het wel wereldkundig, neem je verantwoordelijkheid en kun je er niet meer omheen.

  1. Visualiseer je einddoel

A picture says more than a thousand words, zei Albert Einstein. En dat is ook zo. Als beelddenker helpt het mij mezelf te zien lopen op de Coolsingel, met een glimlach en plezier. Dit beeld hielp mij bij de ellelange duurlopen in de regen en slagwind. Ook de verwennerij na afloop van een duurloop (heerlijk in bad, lekker kopje thee, pannenkoeken) hielpen mij om het vol te houden.

Tip: Visualiseer je tussendoelen en je einddoelen door een collage, foto, schilderij, digitale roadmap.

  1. Neem een andere afslag, stel bij als het tegenzit of anders verloopt

Precies 100 dagen voor de marathon kreeg ik de kinkhoest (de zogenaamde 100-dagen hoest). Een kink in de kabel dus… ’s Nachts kreeg ik het erg benauwd en leek het af en toe of ik bijna stikte. Weken heb ik (en mijn man) niet kunnen slapen, overdag voelde ik me lamlendig met al die hoestbuien. Al ben je ooit ingeënt, dan nog kun je het krijgen. Mijn hele hardloopschema liep in het honderd… Ik zou binnen een maand met de duurlopen beginnen. Door de lange afstanden begon ik af en toe ook mijn plantarisspier te voelen (tussen je hielen en je knieholte). Paniekerig belde ik Ton op wat te doen. Hij gaf een aantal voorbeelden van mensen die een maand voor de marathon met een blessures toch ‘verantwoord’ deelnamen. Mijn motto: hem met plezier, blessurevrij en uitlopen, kwam in gevaar. Met Ton sprak ik af dat ik niet alle 6 de lange afstanden zou lopen (duurlopen ter voorbereiding in de weken voor de marathon van 21, 23, 25, 28, 30, 32 en 35 km) en dat ik meer binnen zou gaan trainen (krachttrainen).

Tip: als het tegenzit of als dingen anders lopen dan je verwacht – stel bij en bespreek dit met mensen met ervaring. Onderzoek wat binnen de gestelde tijd wel haalbaar is en pas je doelen aan.

  1. Ontspan, herstel en luister naar je lichaam

Een groot deel van de marathontraining bestaat uit herstellen en ontspannen. Je kunt niet altijd ‘aan’ staan en slapen, goede voeding en ontspannen zijn heel belangrijke onderdelen van de voorbereiding. Overdag ging ik vaak even een power nap doen. Vroeg slapen, niet achter een laptop kruipen in de avond, maar een boek lezen, in bad en naar bed gaan, hielp mij om te herstellen.

Tip: zorg voor de nodige momenten van ontspanning en plan deze ook in (vakanties en uitjes). Gun jezelf als je moe bent een power nap, wellness, een wandeling, een boek, muziek of een film. Doe een body check en luister naar wat je lichaam nodig heeft.

  1. Geniet

Voor mijn eerste marathon had ik 3 pijlers voor ogen: uitlopen, met plezier (en een glimlach) en blessurevrij. De marathon van Rotterdam staat bekend om zijn supporters; daarom wordt hij #demooiste genoemd. Je onderdompelen in deze energie, genieten van alle mensen die je over de eindstreep joelen, trekken, duwen… Deze ervaring wilde ik heel graag meemaken en dat gebeurde ook. In het laatste deel, vanaf 36 km, stonden de supporters rijen dik. In Crooswijk maakte een groep van 30 mensen een wave voor me alsof ik een filmster op de rode loper was. Ik voelde me letterlijk gedragen: wat een heerlijk gevoel. Al deze vrolijke, lieve, leuke en grappige supporters hebben me ontzettend laten genieten.

Tip: zoek een omgeving op die je helpt om je doelen te bereiken en geniet!

  1. Zet door, blijf gefocust en geef niet te snel op ! Als je tegenslagen ervaart, of er slecht weer op til is: kijk naar mogelijkheden om hiermee om te gaan. Geef het de ruimte, accepteer, zoek begeleiding en support en praat erover met anderen. Heel veel goede ideeën en plannen belanden op het kerkhof omdat er toevallig andere zaken op je pad komen, je wordt afgeleid of omdat je even geen zin meer hebt.

Tip: loop je met plannen rond? Wellicht niet voor de marathon, maar rond het starten van een eigen bedrijf? Wil je een eigen idee, plan of project realiseren wat je aan je hart gaat? In de jaartraining ‘Natuurlijk ondernemen’ ga ik in vier seizoenen samen met jou en  anderen werken aan een Soulproject.  Op 1 oktober start ik de  training. Je bent van harte welkom!

4 Responses to  11 manieren om je doel te bereiken

  1. Anita schreef:

    Onder de indruk ben ik, wat een power vrouw ben jij! Dank je wel voor het delen van je verhaal, hier haal ik kracht uit.

  2. Ineke van Uden-Betist schreef:

    Alle 11 tips zijn echt heel waardevolle. Ze helpen absoluut je doel te bereiken. Vooral op de momenten waarop je er doorheen zit en het moeilijk is te geloven jouw soulproject ooit in praktijk te brengen helpen de tips om toch door te blijven zetten. Geloven, gaan doen, niet afdwalen en om leren denken heb ik o.a. tijdens de training Natuurlijk ondernemen geleerd. Dank voor alle wijze lessen Tini.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.