Een contract, een ‘vaste baan’ is voor veel mensen de basis van hun bestaan, hun zekerheid. Wat geef je op? Wat lever je in? Wat gaat het brengen als je denkt aan voor jezelf beginnen? Een spannende fase. Eind 2000 maakte ik de stap om van een goed betaalde baan bij Randstad voor mezelf te beginnen. Retespannend. Mijn relatie ging ook nog eens uit en ik had een huis met een hypotheek. Banken zien je aankomen zonder jaarrekening en vermogen. Toch de stap gewaagd; want ik kan altijd weer ergens aan de slag. Dat was mijn motto: relativeren en het niet te zwaar nemen. Het eerst eens combineren met minder werken, vakantiedagen opnemen en werken aan het uitbreiden van mijn opdrachten voor mijn bedrijf. Inmiddels 22 jaar verder en heb ik gevoeld wat moed, lef en vertrouwen met je doet. Ik heb behoorlijk vaak momenten gehad van: bekijk het maar, hoe gaan we de maand doorkomen, er staat nog niks voor het aankomend half jaar. Met crisissen, rechtszaken, faillissementen van opdrachtgevers tot coronasluiting van de locatie. In het begin van de jaren lag ik er wakker van, kreeg ik buikpijn en zag ik mezelf regelmatig als ‘straatkrantverkoper’ in de koopgoot staan.

Het sleutelwoord is vertrouwen

Het grootste sleutelwoord bij voor jezelf beginnen is VERTROUWEN in combinatie met de moed om die dingen te doen die je klanten waarderen en fijn vinden. Vertrouwen heb je niet in de hand, geen controle, geen systeem. Wat is vertrouwen dan wel: werken aan je eigen verhaal en fundament. Het geloof in wat je aan het doen bent en over de dingen heen kijken naar de horizon. Samen met anderen gelijkgestemden sparren over waar je tegenaan loopt en je kwetsbaar durven opstellen, want het is niet altijd een feestje.

Hieronder het verhaal van Louise Lindeboom. Zij heeft het afgelopen half jaar haar laatste vaste ‘werk’ in de ambulante ouderenzorg opgezegd om zich nog meer te richten op haar eigen bedrijf. Hoe moedig is dat? Geen vast inkomen meer rond de 20ste van de maand. Wel meer ruimte en tijd om zich volledig te focussen op haar eigen bedrijf.

In de jaartraining natuurlijk ondernemen is zij op pad gegaan om haar bedrijf onder de loep te nemen en zich te focussen op de aankomende twee jaar. Haar verlangen: meer keuzes te maken vanuit haar hart. Leren hoe ze het anders kan aanpakken…èn zichtbaar zijn. Louise: “Ik ben meer op mijn gevoel keuzes gaan maken of bedrijven en werkvragen bij mij passen. Meer ‘meanderend’, met flow en vertrouwen dan krampachtig, strak en statisch”.

Hoe heb je dat voor elkaar gekregen, kiezen vanuit vertrouwen?

Vertrouwen in het ondernemerschap is gaandeweg gegroeid. Ik heb teleurstellingen moeten incasseren maar het geloof in mijn diensten en de bewezen duurzame resultaten bij klanten blijkt iedere keer sterker.  Maar ook de uitspraak: “ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”, van Pipi Langkous. Ik doe wat ik het allerliefste doe en hobbels zijn er om overheen te gaan, ze in de ogen aan te kijken. Mild naar mezelf kijken om verder te gaan met de koers van mijn bedrijf.

Wat was het meest cruciale, bijzondere of gekke moment afgelopen jaar?

In de winter toen er letterlijk ruimte kwam, worstelde ik enorm en heb ik verschillende hobbels moeten nemen. In de lente kwam ik weer boven en kon ik wat vastzat weer laten stromen! Een hele transformatie. Vooral het delen van mijn dipjes en twijfels in intervisie maar ook thuis, met vrienden, werkt voor mij. De impact is dat er meer vertrouwen is en dat klanten mij nu vinden in plaats van dat ik heel hard mijn best doe om te ‘’verkopen’’. Ik heb veel gezaaid, gestrooid en er vindt kruisbestuiving plaats!! En ik ben nu veel meer mezelf, durf te vragen en nog eens te vragen….Ik sta voor mijn bedrijf en wat ik waard ben. Draag dit zelfverzekerd, ontspannen en op geheel eigen wijze uit. Ik durf te vragen én door te pakken. Daarbij dichtbij mijzelf blijvend.

Je hebt zelfs bedrijfskleding aangeschaft?

Bij zichtbaarheid hoort voor mij ook bedrijfskleding om mij duidelijk te onderscheiden. De bedrijfskleding is bedoeld voor de Mindful Powerwalking. Zichtbaarheid in het park en bos is ook praktisch als je met een groep op pad bent naast alle andere sportaanbieders.

Heb je nog  tips voor mensen die hun vaste baan opzeggen? Of voor zichzelf willen beginnen?

Begin! Doe wat je het allerliefste wil doen!  Vertel je ideeën en plannen aan anderen en spreek met mensen die al een (soortgelijk) bedrijf hebben. Zij vertellen graag over hun werk en kunnen je (praktische) tips geven.

Gun jezelf de tijd het ondernemerschap te ontwikkelen en je eigen stijl hierin te ontdekken. Vraag jezelf onderweg regelmatig af of het klopt wat je doet. Passen de klanten bij je?  Blijf trouw aan je visie en missie van jouw bedrijf.  Zorg ervoor dat je hart – werkt en niet hard werkt. Met als gevolg meer ontspanning en plezier. Natuurlijk en daardoor goed vol te houden. Zelfs in drukke perioden.

Heb je nog een leuke tip (boek, literatuur, film, podcast) over moed, vertrouwen, voor jezelf beginnen?

Het boek HARTvol, de kracht van zelfcompassie, van Marlou Kleve heeft mij geholpen met meer compassie te kijken naar mezelf. Ik had veel belemmerende overtuigingen en legde de lat hoog. Het maakte dat ik hard aan het werk was en in een vicieuze cirkel terecht kwam. Onzekerheid die mij belemmerde om in actie te komen. Marlou geeft praktische oefeningen om zelfkritiek te doorbreken. “Oefeningen om te pauzeren en te vertragen om bewust een overstap te kunnen maken naar een kalme gemoedstoestand en een constructieve werkhouding”.

Op de website van  Ger Schurink staan audiobestanden met Mindfulness meditaties, bodyscan, ademhalingsoefeningen die ik regelmatig aanbeveelt aan mijn klanten. Zij geven aan naast de lichaamsgerichte en ademhalingsoefeningen die in de coaching een vast onderdeel zijn, ook thuis hiermee aan de slag te willen ten behoeve van hun herstel.

Louise biedt wandelcoaching in de regio Arnhem, daarnaast organiseert ze superleuke en krachtige powerwalks. Kijk HIER voor meer informatie.

Op 9 september start de volgende jaartraining Natuurlijk Ondernemen, een inspirerend en uitdagende training voor iedereen die zijn werk of bedrijf samen en alleen onder de loep wil nemen, een focuspunt wil bepalen en moeitelozer wil werken.

“Mijn reis naar Rotterdam is iedere keer zo veel de moeite waard 🍀 Aan de slag met de essentie van je bedrijf en de ruis die je zo vaak hiervan afleidt. Hoe kan ik vaker bezig zijn met de essentie en het minderen met ruis? Bezig zijn met creëren en minder met reageren op wat er van buitenaf zou moeten, zou horen. Mijn zielsverlangen is uitgangspunt voor het bepalen van doelen in mijn bedrijf. Er ligt een schone taak voor mij”.

 

 

Rouwen en tafelen

rouwen en tafelenWaar rouw je als er iemand in je omgeving wegvalt? Als je ziek wordt? Wat doe je met sterfgevallen op school, op je werk? Vaak ongemakkelijk, verdrietig zonder antwoord. Dit is het verhaal van Masé Sutterland. Masé werkt als rouwtherapeut én houdt van koken. Nu is ze ook nog eens verhuisd naar een monumentaal pand in Schiedam. Met een tafel waaraan 12 gasten kunnen zitten. De tafel komt uit een voormalige officiersmess uit Engeland. Een tafel om aan te rouwen, te huilen, te lachen, te eten. Rouwtafelen. De tafel nodigt uit om verhalen te delen, te luisteren, stil te zijn, te lachen en te eten. Dit is ook de uitnodiging voor eenieder die met verlies te maken heeft.

Hoe ben je op het idee gekomen?

Tijdens een oefening in de Natuurlijk ondernemen training bij Tini, zag ik een beeld van een gedekte tafel. Rondom de tafel waren mensen in gesprek met elkaar. Terwijl ik probeerde onder woorden te brengen wat ik had gezien kwam het woord ‘rouwtafelen’ bij me op. Het was als een bliksemflits, geweldig om zo’n ingeving te ervaren.

kokenGeef eens twee tips hoe je het hebt aangepakt?

Ik heb het beeld van de tafel met mensen regelmatig geprobeerd te visualiseren. Vervolgens heb ik het onder woorden weten te brengen wat daar dan gebeurt, wat het nu zo speciaal maakt.

Daarna heb ik praktisch onderzoek gedaan: is dit idee al uitgewerkt? wat heb ik nodig aan vergunningen? Wat heb ik nodig aan kennis en kunde? Is er behoefte aan de mogelijkheid om te ‘rouwtafelen’?

Wat ga je precies doen?

Met een kleine groep gaan we in gesprek, over een thema dat aan rouw en verlies in al haar verschillende vormen raakt. We koken een bij het thema passend menu en we eten de gezamenlijk bereide lunch of diner op. Als rouwtherapeut en kok wil ik een herbergier zijn en een plek bieden waar jouw verhaal verteld en gehoord kan worden. Een thema, een menu en een klein gezelschap om samen mee te koken en te eten. Dat is voeding voor de maag, hart en ziel.

Kun je een goed boek of podcast aanraden over rouw en verlies?

Het boek: Herbergen van verlies, Riet Fiddelaers-Jaspers. Het boek neemt je mee op de tocht door het rouwlandschap na een ingrijpend verlies. De Podcast van het Klokhuis, dood en afscheid en op de Netflix de serie After Life. Hier en daar voorspelbaar, maar fijn herkenbaar.

Wat was in de training natuurlijk ondernemen voor jou het meest belangrijke, cruciale moment?

Het voorbereiden van mijn eindpresentatie. Het was op dat moment dat ik kon zien wat een reis ik had afgelegd. Dat ik kon ervaren en zien dat een langer traject nodig is om een idee vruchtbaar door te kunnen ontwikkelen.

Op 9 september start er weer een jaartraining Natuurlijk ondernemen waarbij het delen van je ideëen, het sparren met collega’s en het echt uitwerken van je grootse dromen gaat gebeuren. Niet linksom, danwel rechtsom danwel aan een grote tafel:-).

Voor meer informatie over rouwtafelen kun je terecht bij www.hartseer.nl.

Dè ideale werkplek. Jouw droomplek. Als je het nog niet weet wat precies je volgende stap gaat worden. Hoe krijg je dat dan scherp? Waar begin je?

Het is even stil, wow wat spannend

Dit is het verhaal van Nicole. Ze heeft zichzelf de tijd en ruimte gegeven om haar volgende stap te onderzoeken. In de afgelopen jaren heeft ze voldoende laten zien dat ze dingen kan opzetten, organiseren en doorpakken, zelf en met een team (Rotterdamse Oogstmarkt opgezet en mede-eigenaar Restaurant Van de Boer) . Maar nu is het even stil, wow wat spannend. Tegelijk is dit precies wat het moet zijn. Duiken in het niet weten en af en toe jezelf flink relativeren.

Grootse dromen

Ze duikt in haar grootse dromen.  En dat is een fysieke plek, een landgoed en dit landgoed is afgelopen jaar in verschillende vormen voorbijgekomen. Er stond ook nog een mannetje naast het landgoed;-) En dan komt Fresh Ventures studio op haar pad. Een internationaal gezelschap om samen te werken aan nieuwe avonturen in de transitie in het agri-foodsysteem. Een boost in samenwerking, internationale verbindingen en afstand nemen om een bijdrage te leveren aan een ecologische plek waar soil and soul gevoed worden.

Verschillende plekken in binnen- en buitenland komen langs. Hoe wonderlijk is het dat als je je dromen durft te visualiseren en te tekenen, ze zich daadwerkelijk laten zien! Einstein wist het al. In Spanje stond er ook een mannetje naast het landgoed, alleen die liet niet zoveel van zich horen;-( Met ups en downs, ligt er nu een waanzinnig concept, de ideale werkplek, De Biggest Little Estate, met een knipoog naar de film The biggest little farm (aanrader):

 • Burnoutbarn – boerderij voor herstel van burn-out door mee te werken op het land
 • The trialfarm – werken en wonen voor creatieven
 • Boutiquegroepsaccomodatie – luxere groepsaccomodatie

Twee vragen voor Nicole:

de ideale werkplek

1. Wat maakt dat je voor je uiteindelijke plan gekozen hebt?

Ik heb hier uiteindelijk voor gekozen omdat dit het dichtste bij het plaatje kwam dat ik heb getekend in de eerste bijeenkomst van de jaartraining Natuurlijk ondernemen en ik durf te vertrouwen op mijn onderbewuste.

2. Geef eens 2 tips van hoe je het hebt aangepakt?

Doe onderzoek en verken de wereld. Ik heb me aangemeld voor The Fresh Ventures Studio èn ik heb daarbij veel onderzoek gedaan. Ook ben ik trouw gebleven aan mijn talent dat alles te maken heeft met gastvrijheid. Die twee dingen heb ik gecombineerd.

Natuurlijk ondernemen

Nicole heeft deelgenomen aan de jaartraining Natuurlijk ondernemen. In deze training duik je als eerste in je ècht grootse dromen.  En in het geval van Nicole is dat een landgoed, dat in verschillende vormen voorbijgekomen is. Wonderlijk hoe het werkt. Als je met een verlangen loopt waar je ook handen en voeten wil geven, kan het ook in stappen gerealiseerd worden!

Vraag hier de gratis checklist over jouw natuurlijk ondernemerschap!

Ochtendrituelen – een fijne start van de dag

Al sinds mensenheugenis hebben mensen bij het opstaan hun rituelen. Zowel op het gebied van fysieke activiteit, als mentaal en spiritueel. Wat doe je nu of juist niet?  Welke kleine dingen kun je toevoegen of juist weghalen?

Hieronder een aantal tips voor een fijne start van de dag:

 • Bij het wakker worden in bed kun je sluimerend je intentie voor de dag visualiseren. Hoe ziet de gewenste ‘ik’ eruit. Welke potentiële triggers en uitdagingen kom je tegen?
 • Focus je op dingen die er echt toe doen, wat zie of voel je dan in overvloed?Pak een notitieboek of computer en schrijf op wat je hebt gezien of ervaren in concrete doelen met welke problemen je gaat oplossen die dag.
 • Beschrijf je beeld in bulletpoints met daarnaast volledig contact met jezelf.
 • Neem een glas water met citroen en gember.
 • Mediteer 15 min. tot 30 min.
 • Doe een aantal fysieke oefeningen (bijvoorbeeld met kettlebels, touwtjespringen, met kinderen spelen, ademhalingsoefeningen). Je kunt ook gaan wandelen of hardlopen.
 • Neem bij voorkeur een koude douche of douche de laatste minuten koud.
 • Maak een powersmoothie (met o.a. gember, citroen, sinaasappel, wortel, bleekselderij).
 • Knuffel met dieren en mensen.
 • Visualiseer hoe je die dag wilt zijn (liefdevol in de omgang met mensen waarvan je houdt, bedenk eens waarvoor je dankbaar wilt zijn aan het einde van de dag).
 • Schrijf alles op in een boekje, gedachtes, negatieve overtuigingen, innerlijke criticus enz. (inspiratie boek “The artist way”, Julia Cameron).
 • Kijk naar je to-do-lijst en maak een prioriteiten top 3. Check de belangrijkste gedachten, dingen uit het team, dingen die je de vorige avond hebt opgeschreven.
 • Maak een gezond ontbijt met veel fruit, granen en zaden.
 • Spendeer de eerste activiteit van 60 minuten aan iets dat je aandacht en focus vraagt (bv. een groot project, een schrijfopdracht). In de ochtend produceer je het beste en meest belangrijke werk. De hersenen zijn het meest creatief in de ochtend. Zet alle apparaten uit.
 • Luister naar muziek waarbij je je kunt concentreren (bv. Barokmuziek).

En wat extra aanvullingen voor het ritueel of om op te schrijven in de ochtend:

 • Focus je op plezier, energie, flow en vertrouwen in plaats van op angst, woede of gevecht.
 • Verbind jezelf met anderen, creëer een digitale of fysiek soultribe om je heen, mensen met dezelfde waarden (mensen die elkaar fysiek een paar keer per jaar ontmoeten).
 • Elk moment kun je oefenen met aandacht voor het hier-en-nu: bijvoorbeeld door de 5 zintuigen te benutten (5 dingen die je ziet, 4 dingen die je voelt, 3 dingen die je hoort, 2 dingen die je ruikt, een ding dat je proeft).
 • Bedenk vooraf een vraag waar jezelf een antwoord op wilt en zonder jezelf af in een grot, kasteel, huis zonder telefoon of apparaten. Wel met boek en schrijfgerei.

Schrijfopdracht:

Schrijf zoveel mogelijk op wat jouw levensdoel is. Je blijft schrijven zonder dat je stopt. Loop je vast, dan ga je door totdat er een moment komt dat je raakt (min. 30 minuten tot 2 à 3 uur).

Hieronder wat vragen ter inspiratie:

 1. Noem 10 successen in je leven, wanneer had je veel lol en plezier?
 2. Wie ben jij bij deze hoogtepunten?
 3. Welke lessen heb je geleerd in je leven tot nu toe?
 4. Wat zijn je bedreigingen/welke minder leuke ervaringen zie je?
 5. Hoe voelde je je?

 

Het was 30 augustus 2021. Meer dan een minuut lang stond ik oog in oog met een ree. Een magisch moment dat ik nooit meer zal vergeten….

Dit soort bijzondere ontmoetingen met een wild dier krijg je niet zomaar. Dat vraagt om langdurig op één plek te blijven. Dan voelen dieren zich veilig en komen ze tevoorschijn. Die ochtend zijn er ruim 30 dieren aan mijn oog voorbij getrokken. Een bonte specht, een grauwe gans, torren, hommels, reigers, zwaluwen, springende vissen, kluten en nog meer. Normaal gesproken loop je aan ze voorbij, nu kwamen de dieren aan mij voorbij.

Een magische mini Quest

Die bewuste ochtend deed ik een mini quest. Dat is een solobezoek aan de natuur. Je zit dan in je eentje op een gekozen plek waar je een dagdeel of langer vertoeft. In de stilte kan je innerlijke stem weer hoorbaar worden, de stem die in het dagelijkse drukke leven niet hoorbaar is. Er kwam gemak en ongemak voorbij: Wat als ik word ontdekt? Wat doe ik met mijn ongemak? Maar ook genieten van de zonsopgang en de stilte. Het deed me denken aan het lied van Stef Bos (Niets is sterker dan de stilte..). Van waakzaamheid naar zachtheid. Van alertheid naar minder oordelen. De Quest gaf me inzicht dat ik nòg meer mijn eigen natuur mag volgen en daarin anderen meenemen.

Op solo avontuur

Deze rijke ervaring gaf mij de behoefte om te gaan leren hoe je zo’n mini Quest kan geven, ik volgde hierna de basistraining van Ingrid Isphording (zie hieronder).  Zo’n solo-avontuur in de natuur is vooral krachtig als je met een belangrijke keuzevraag kampt waar je al langer geen antwoord op kan vinden. Bijvoorbeeld de keuze voor een nieuwe koers van je bedrijf, de keuze om wel of niet je baan op te zeggen, de keuze om voor jezelf te beginnen of de keuze om van baan te gaan veranderen. Dan kan een Quest een prachtig geschenk aan jezelf zijn. Je krijgt tijdens een Quest meer helderheid over je purpose, jouw levensdoel. En dat geeft een veel ruimer perspectief op je vraag waardoor de keuze zich dan vaak al vanzelf ontvouwt. Hoe mooi is dat. De Quest kan je los bij mij boeken of het kan onderdeel zijn van een coachtraject.

Zin om ook Quest coach te worden?

Ben jij coach of natuurcoach? En voel jij ook de roep om zelf Quests aan te gaan bieden? Dan raad ik je van harte de basistraining Quest coaching aan van Ingrid Isphording. Het is een grondige, inspirerende eendaagse training van waar je alle ins en outs leert om de natuurbezoeken van jouw coachees tot een onvergetelijke ervaring te maken. Meer informatie vind je HIER

Listen to the wind
It talks
Listen to the silence
It speaks
Listen to your heart
It knows

Inheems gezegde

Flow

Wat betekent ‘Flow’ voor jou? Wat is Flow en hoe kun je in je werk en in je leven meer in Flow zijn? Waarom zijn er zo weinig mensen in Flow? Wat zijn de 7 basisangsten en hoe kun je ermee aan de slag? Lees hier de achtergronden over het begrip Flow, de 7 basisangsten die verhinderen dat we in Flow zijn en wat de eerste stappen zijn om wèl in Flow te komen.

Mihaly Csikzentmihalyi definieerde de Flow-staat als volgt: “Wat ik Flow noem, is het proces van totale betrokkenheid bij het leven, waarbij spontaan creativiteit en genot ontstaan. Het is de staat van optimale ervaring.”

Niet in Flow

Hoeveel oude films dragen wij bij ons van allerlei ervaringen in ons leven? Begrijp je hoe je daardoor volkomen kunt overreageren op een situatie in het heden? Hoe je je laat beïnvloeden door conditioneringen en overtuigingen? Defensief denken wordt eerst stilaan een gewoonte en dan een verslaving. Ons lichaam is ongemerkt verslaafd geraakt aan de hormoonkick van emoties, zoals het verslaafd kan zijn aan koffie of nicotine. Het lichaam raakt verslaafd aan de chemische reacties die emoties opwekken, en ons psychosomatische centrum raakt verslaafd aan de bijbehorende intensiteit, de spanning en de stress.

Positief denken helpt niet

Zolang we geloven in de tegenstelling goed en kwaad, roept de ene zijde van het muntje de andere zijde op. Het simpele feit dat je positief denkt, betekent ook dat je in de mogelijkheid van het negatieve gelooft. Een sterker alternatief is: bewustzijn. Bewustzijn is neutraal. Het accepteert en verwelkomt het leven in al zijn facetten. En daarom bevat het geen weerstand.

Natuurlijk ondernemen

Flow is een toestand van synergie en harmonie. De deur naar Flow is in ons hart, niet in ons hoofd. Napoleon Hill schreef in zijn onderzoek naar succesvolle mensen dat zij een harmonische mastermind of steungroep opzetten. Dit is wat we doen bij het traject Natuurlijk ondernemen. Een jaar lang elkaar supporten, ondersteunen en stimuleren om te werken aan een Soulproject.

Wil je meer creëren en meer vanuit je hart werken dan dien je boven alles te leren hoe je jouw gevoelsstaat (je relatieve zijnsstaat) kunt veranderen (hoe jij de baas kunt zijn in plaats van de zoogdierhersenen). Beslis dat je gaat opletten wat je leest en met wie je omgaat. Een doorsneeconversatie met reactieve mensen is vaak vol met algemeenheden, commentaren, excuses en verwijten. Flow heeft te maken met speelsheid, balans en harmonie. Flow is een staat van synergie, van verbinding zonder conflict. Het is het gebied van inspiratie, intuïtie en co-creatie.

Principes

Principes zijn een soort natuurwetten, en dus niet voor discussie vatbaar. Zij zijn niet afhankelijk van opinies of culturen. Iedereen die ernaar leeft, krijgt heel gemakkelijk het vertrouwen van zijn medemens. Je straalt dan een persoonlijk magnetisme uit: evenwicht, dienstbaarheid, heelheid, geduld, overvloed, respect, goedheid, trouw, moed, liefde, synergie. We leven vaak in angst waardoor we de basisprincipes niet meer kennen. Denk bijvoorbeeld aan de zeven basisangsten die Napoleon Hill onderscheidt: de angst voor verlies van wat we hebben, de angst voor kritiek en afwijzing, de angst voor pijn en ziekte, de angst om iemands liefde te verliezen, de angst onze vrijheid te verliezen, de angst oud te worden en de angst voor de dood.

Maar hoe dan?

Doe dagelijks oefeningen waarbij je je aandacht brengt naar je ademhaling en hart. Er zijn tal van mooie (hart-)meditaties die je bewustzijn vergroten, meer in het hier en nu brengen, minder te oordelen en je leren observeren in plaats gelijk primair te reageren (zoals de hartmeditatie van Tara Brach). Durf meer te vertrouwen op je intuïtie en van daaruit te creëren!

Einstein ging elke dag voor aanvang van het werk bij Institute Woods naar een vlakbij gelegen stuk bos. Hij haalde dan een paar keer diep adem en liet zijn blik rustig gaan over alle leven om hem heen. Door rust om ons heen krijgen we een diepere interactie met de wereld. We worden er rustig door en sturen onze babbelende, angstige, blazende geest voor een paar minuten naar de achterbank. Het komt erop neer je te verbinden met je vermogen, de wereld breder en op een dieper niveau waar te nemen, een waarnemen dat door de eisen die het moderne bestaan aan ons oplegt in het vergeethoekje is geraakt.

Ter inspiratie:

Als de Geest de hand niet leidt is het geen kunst. Leonardo da Vinci

Het leven is overvloed voor wie in harmonie leeft met het universum. Thomas Edison

Flow is een staat waarin we niet bang zijn dat we de controle verliezen. Mihaly Csikzentmihalyi

Intuïtie, het Universele Bewustzijn, is de bron van alle kunst. Pieter Mondriaan

Ontdekkingen hebben weinig met intellect te maken. Er is altijd een bewustzijnssprong, die je wat mij betreft intuïtie kunt noemen. Albert Einstein

 

Natuurlijk leiderschap en een gezonde bodem

Een denkbeeldige gezonde bodem creëren in natuurlijk leiderschap, hoe doe je dat? Hoe je de grond vruchtbaar houdt, kun je leren van tuinders en boeren die koersen op de ordening van de natuur. Als tuindersdochter heb ik gezien hoe mijn ouders met buizen en slangen over het land liepen om het te bewateren. Hoe mijn vader in de winter uit het raam staarde naar de ijzige diepte van de sneeuw. Hoe ze in de zomer voor dag en dauw opstonden om voor de hitte de aardbeien naar de veiling te krijgen. Dit alles heb ik in 2013 vastgelegd in het boek ‘Wij zijn het land’ – met prachtige foto’s gemaakt door Renata Rakolcai. Er zijn nog enkele exemplaren beschikbaar.

Er is een plek die water geeft, een wetende plek, een plek waar het stil is en een waar het mannelijke en vrouwelijke principe verbonden zijn. Hier weet je wat je wel en niet kunt maken, waar je wel en geen invloed op hebt en wanneer je wel of niet in actie moet komen. De basis van een gezond productiesysteem nodigt uit tot kringloopdenken. Welke eigenschap heeft een een natuurlijk leider om de goede dingen te doen?

Een leider geeft richting met als kerntaak focus bieden in het groot en in het klein. Daarnaast is een leider een leraar gericht op het leren van het vakmanschap. Hij streeft naar het leveren van een bijdrage aan persoonlijke groei en ontwikkeling en faciliteert in samenwerking en teamontwikkeling. Hij is in staat te bouwen aan een lerende context in de organisatie en zorgt voor een vruchtbaar werkklimaat.

In het vruchtbaar houden van de grond in het hier en nu zet je de bakens uit voor de toekomst. De Irokese indianenvolken van Noord-Amerika hadden een Grote Wet die bij deze plek in de ordening aansluit. De wet droeg alle indianen in de stam op in al hun overwegingen, in alles wat ze deden of lieten, rekening te houden met het effect van hun beslissingen op het welzijn van zeven generaties na hen. Hier wordt de vruchtbare plek een eindeloze ruimte, niet alleen van betekenis in het hier en nu, maar reikend tot zeven poorten in de toekomst. Hieronder een oefening om eens te onderzoeken hoe je gezin van herkomst bepalend is geweest bij je leiderschap.

Oefening: leiderschap als ambacht

Antonio Stradivarius plaatste op elke viool zijn label, om aan te geven dat het instrument onder zijn toezicht was gemaakt.

 • Wat is het keurmerk waar jij voor staat? Hoe ziet dat eruit? Welke kenmerken bevat het?
 • Wat kreeg je daarvoor van huis uit mee? Maak de volgende zin eens af: Wij (achternaam van je vader) staan voor… En: Wij (achternaam van je moeder) staan voor…’
 • Op welke activiteiten, producten, diensten, of onderdelen in je organisatie durf je dit keurmerk vol trots te zetten?
 • Welke leiderschapsrol draagt hieraan bij: richtinggever, leraar, coach, trainer, bouwer van een lerende context of hoeder van vitaliteit?

 

Management is de dingen goed doen;

Leiderschap is de goede dingen doen.

Peter Drucker

 

 

Vier stappen naar een groei-mindset

Hoe kun je van een statische en gefixeerde mindset toewerken naar een mindset die gericht is op groei? Hieronder lees je daar meer over. Prikkel je hersenen en ontvang de vragen die je helpen bij het ontwikkelen van een groei-mindset!

Hoogleraar psychologie Carol Dweck heeft aan de Stanford University jarenlang onderzoek gedaan naar onze impliciete ideeën over talent, groei en intelligentie. Dat zijn onbewuste ideeën die impact hebben op ons hele leven. Zij constateerde dat sommige mensen succes baseren op aangeboren vermogens en veronderstellen: “Tja, Je hebt het nu eenmaal of je hebt het niet.” “Leiderschap zit in je, dat kun je niet leren.” Deze manier van denken noemt zij de statische mindset. Maar er ook zijn mensen die geloven in ontwikkelen, leren, doorzettingsvermogen en groeien. Dit is de groei-mindset. De meeste mensen hebben – je raadt het al – een statische mindset.

Wat is een statische mindset?

Bij een statische mindset ben je vrij kritisch naar jezelf. Je wilt het graag goed doen (perfectionisme) en je stelt regelmatig dingen uit. Je staat niet open voor feedback. Je hebt het idee niet te kunnen veranderen en ook anderen kunnen niet veranderen. Er is geen ruimte voor innoveren en experimenteren. Gevoelens van perfectionisme en superioriteit kunnen de kop opsteken, als je overtuigd bent van je eigen gelijk.

Wanneer een bedrijf alleen naar talenten kijkt, moeten mensen bewijzen dat ze die talenten hebben. Er ontstaat een cultuur van nog harder werken. Harder werken is bewijzen dat je goed genoeg bent. En deze bewijsdrift is een van de kernthema’s van de boeken van Carol Dweck.  Mensen moeten voldoen aan bepaalde voorwaarden. Ze gaan vaak pleasen; creativiteit en vrijheid ontbreken. High potentials zijn dan gericht op het behouden van talenten, omdat zij moeten voldoen aan de voorwaarden van het bedrijf. Zij worden minder creatief en ondernemend. Uiteindelijk houd je dan mensen over die de regels opvolgen in plaats van een lerende en innoverende organisatie te worden. Een leidinggevende met een statische mindset praat vaak vanuit ‘ik’, niet vanuit ‘wij.’

Hoe werkt een groei-mindset?

Als je bezig bent met leren, trainen en coachen is het belangrijk om je te richten op groei en ontwikkeling – en dus op je groei-mindset (“ik kan het nog niet, maar ik kan het wel leren”). Je kijkt meer naar je gedrag dan dat wat nu misschien niet altijd goed gaat: wat heb ik nog te leren? Wat zijn mijn uitdagingen? Welke input van klanten en de wereld kan ik meenemen? Falen is succesvol zolang je ervan kunt leren.

Waar komt de statische mindset vandaan?

Vaak begint de ontwikkelen van deze mindset bij de opvoeding. Je kunt kinderen heel prestatiegericht opvoeden of lerend en onderzoekend. Waar prijs en beloon je kinderen voor? Een opvoeding die gericht is op presteren en bewijzen (het goed doen), zal zich sneller ontwikkelen in goed en fout, mislukt of gelukt. En minder in groeien, ontwikkelen en leren.

Hoe kun je een groei-mindset ontwikkelen? – 4 stappen

 1. Omarm je statische mindset; iedereen heeft beide mindsets.

Herken de schuldgevoelens, je willen bewijzen of alles goed willen doen: “Oh daar heb je hem/haar weer;”

 1. Breng je triggers in kaart, in welke situatie steken die de kop op?

Bijvoorbeeld als er niet naar je ideeën wordt geluisterd? Als mensen je niet serieus nemen? Als je het gevoel hebt je te moeten bewijzen?

 1. Geef die statische mindset een naam (persona).

Je statische mindset is vaak kritisch, boos, bang, gefrustreerd. Hoe heet ze? Thekla, Drizilla, Nurd?

 1. Nodig je persona uit om te groeien, om dingen te proberen en uit je comfortzone te gaan.

Met welke kernwaarden leef je? Wat vind je belangrijk? Hoe wil je je ontwikkelen?

Kijk hier eens hoe neuroplasticiteit werkt. Dat is het bewust veranderen van neurale verbindingen in je hersenen, waardoor je effectief kunt werken aan een groei-mindset. Vraag hier de vragen die je helpen te ontwikkelen naar een groei-mindset.

Hoe rust en stilte je productiviteit verhogen

In de natuur vinden we rust en kunnen we genieten van de stilte of van andere geluiden dan we in de stad horen. Rust betekent niet altijd stilstand. Ook beweging kan rust brengen – zoals de regelmatige beweging van wandelen, fietsen, skaten of hardlopen. Het ritme van regen of het getik van een specht. Alles waar een ritme in zit, heeft een rustgevende werking. Rust is dus niet altijd zonder beweging en zonder geluid.

Toch is stilte een wezenlijk element van de natuur. Dieren hebben stilte nodig voor een vruchtbaar ritme van jagen, broeden en slapen. Deze stilte wordt in Nederland steeds meer bedreigd. Uit een belevingsonderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen komt naar voren dat 90% van de ondervraagden stilte belangrijk vindt. Ongeveer de helft noemt stilte zelfs zeer belangrijk. Waarom vinden mensen stilte zo belangrijk? Veel genoemd wordt dat stilte en rust nodig zijn om te ontspannen, te kunnen opladen, na te kunnen denken en te kunnen genieten van de natuur.

Stilte is goed voor de creativiteit

Het aantal ideeën dat je krijgt, neemt sterk toe als je nadenkt in stilte. Om dit te onderzoeken, laste men vijf minuten stilte in tijdens studentendiscussies. In Japan is het gebruikelijk om voor een vergadering of een brainstorm stil te zijn of te mediteren. De gedachten zijn daardoor meer gefocust, waardoor heldere en nieuwe verbanden leggen makkelijker is. Rust leidt tot betere beslissingen. De rust- en bezinningsmomenten die we vroeger op zondag hadden, moeten we nu zelf creëren en bewust in ons eigen leven inbouwen.

In je ademhaling kun je jezelf leren kennen

Ademen doen we de hele dag door. Adem is ons leven.  Wandel eens een aantal minuten in stilte tijdens je overleg , richt je op je ademhaling en vervolgens op je zintuingen. Gedachten raken meer en meer op de achtergrond en je zult merken dat je veel intenser aan het genieten bent van wat je ziet, hoort, ruikt of proeft.

Rust en stilte verhoogt de productiviteit

Het bewust inbouwen van momenten van stilte in een (team-)overleg, gesprek of bespreking werkt op lange termijn door op factoren als creativiteit, concentratie, prioriteiten stellen en zelfs ziekteverzuim. Bedrijven die medewerkers de ruimte bieden om zich af en toe terug te trekken in een stilteruimte bevorderen hun persoonlijke ontwikkeling en daarmee de ontwikkeling van het bedrijf. Sommige bedrijven hebben stilte-uren ingevoerd (geen overleg, geen meetings, geen onlinebijeenkomsten). Tijd om rustig te kunnen doorwerken of nadenken. De productiviteit neemt enorm toe doordat mensen eindelijk weer met belangrijke lange-termijn-zaken bezig kunnen zijn. Een uur per dag is al voldoende.

Agenda

Dus bekijk je eigen agenda eens en plan een aantal activiteiten dat je rust en energie geeft. Juist activiteiten die geen koppeling hebben met werk, maar voor jou belangrijk zijn. Juist deze activiteiten geven je op lange termijn voldoening. En een tip! Probeer het ook eens: langdurig op een plek in de natuur te zijn, een plek waar je niet gestoord wordt en waarbij je focust op de natuur, de dialoog met je omgeving: observeer, kijk en ervaar. Zo stond ik ineens minutenlang oog in oog met een prachtig ree. Dat is onmogelijk wanneer je druk pratend over een pad loopt… wèl als je in stilte een plek uitkiest waar je de natuur echt kunt ervaren.

Voer jij regelmatig gesprekken? Met collega’s, medewerkers, deelnemers, klanten, cliënten of coachees? Als je terugblikt: welke gesprekken zijn je dan bij je gebleven? Wat maakt een gesprek tot een goed gesprek? Veel mensen geven aan dat een functionerings-, pop- of kpi-gesprek een formaliteit is. Het hoort bij de halfjaarlijkse of jaarlijkse ronde en als er niet veel veranderd is, dan gaan we weer op dezelfde voet verder. Ontdek hieronder hoe je inspirerende gesprekken kunt voeren in je werk.

7 basisthema’s Natuur Werkt

De basisthema’s uit het boek Natuur Werkt helpen je een gesprek een verfrissende twist te geven. Bijvoorbeeld bij loopbaancoaching, wandelcoaching, ontwikkelgesprekken en evaluatiegesprekken kunnen deze thema’s je helpen vanuit een ander perspectief naar een onderwerp te kijken. In combinatie met de wandelinspiratiekaarten kunnen diepgaande en blijvende inzichten ontstaan.

Een gesprek voeren over creativiteit in het werk

Hieronder een aantal voorbeeldvragen bij het thema creativiteit (Hoofdstuk Natuur Werkt: een nest van kleerhangers).

 • Hoe stimuleer jij je creativiteit?
 • Welke vormen van creativiteit helpen jou?
 • Hoe kun je in je werk meer creativiteit toevoegen?
 • Hoe kun je de creativiteit in het team bevorderen?
 • Welke patronen kun je wat meer doorbreken?
 • Wie of wat zijn inspiratiebronnen voor jou?
 • Hoe zou je meer kunnen ‘spelen’ in je werk?

Zo kun je de andere 6 thema’s verder uitwerken in een gesprek en je krijgt een aanvullend verhaal op je kpi-, coach- of ontwikkelgesprek. In de verdiepingscursus Wandelinspiratiekaarten krijg je ook inspirerende vragen aangereikt in een checklist rondom intervisie-, team- en ideeontwikkeling.

Wil je de inspiratievragen voor een goed gesprek  gebaseerd op de 7 basisthema’s ontvangen? Vraag ze dan hier aan!