Share →

20 kansvergroters op de arbeidsmarkt

Draai je vaak in hetzelfde cirkeltje bij het zoeken naar werk of opdrachtgevers? Hier 20 kansvergroters op de arbeidsmarkt. Er is veel onzekerheid op de arbeidsmarkt. Tegelijk liggen er in elke transitie kansen. Kansen op het gebied van energie, klimaat, logistiek, digitalisering, gezondheidszorg, onderwijs, thuiswerken en nog meer. Werk je in een ‘onzekere’ branche dan vraagt dat een behoorlijke wendbaarheid. Hoe kun je je kansen vergroten op de arbeidsmarkt? Het UWV heeft het over overstapberoepen. Kijk eens op de site van het UWV om eens een blik te werpen naar deze overstapberoepen.

Hieronder 20 punten die je helpen om je kansen te vergroten:

1.Netwerken

Nog steeds zijn de meeste mensen die ik begeleid via het netwerk aan werk gekomen. Digitaal kopjes koffie drinken is meer dan ooit een aanrader. Heb je een klein of beperkt netwerk? Begin met de eerste cirkel van 5 (5 mensen die je kent) en vraag of zij weer mensen kennen in de richting van je interesse. Als zij 3 mensen kennen, ken je ineens 15 mensen. Het is als een steen in het water, het ripple-effect.

2.Reviews en feedsback

Vraag reviews en feedback aan anderen om je Linkedin-profiel zo compleet mogelijk te maken. En geef ze ook een review terug.

3.Ontwikkelbereidheid

Blijf je zelf ontwikkelen via digitale opties, seminars, boeken, webinars en opleidingen. Via www.hoewerktnederland.nl kun je verschillende opleidingen vergoed krijgen.

4.Empathie

Verdiep je in de markt, het bedrijf. Schrijf in je brief niet alleen over jezelf maar vooral wat het bedrijf jou brengt. Welke waarden stralen zij uit, wat bewonder je? Waar heb je een klik?

5.Helder hebben wat jouw ‘why’ is, jouw ikigai

Kun je jouw bijdrage en waarde helder formuleren? Kun je de overeenkomsten tussen jou en het bedrijf benoemen? Zie je de echte toegevoegde waarde van jou aan het bedrijf.  Kun je benoemen wat jouw reden is om je bed uit te komen (jouw ikigai)?

6.Ideale bedrijf of klant

Welk bedrijf is je ideale bedrijf. Welke klanten (als zzp-er) zijn je ideale klanten? Verdiep je in de struggels en behoeftes en vraag ernaar!

7. Deel en geef

Deel via het sociale netwerk jouw inzichten, ideëen en tips via een blog, een bericht of een filmpje. Hoe meer de informatie van waarde is, hoe meer je opvalt.

8. Bereidheid om te investeren

Ben je bereid om in de avond of weekend te werken, ben je bereid om iets langer te reizen of een tijdje onder je niveau te werken? Of ben je ook bereid een opleiding te volgen of iets minder te verdienen? Je flexibiliteit hierin bepaalt zeker de kans op werk.

9. Weten waar de arbeidsmarktkansen liggen

In bepaalde sectoren is er op dit moment (ook door de crisis) juist meer werk: ict, energie, woningbouw, klimaatbeheersing, groenvoorziening, logisitiek, de zorg en het onderwijs zitten te springen om mensen.

10. Werken aan je gezondheid

Veel mensen voelen zich schuldig als ze niet met het zoeken van werk bezig zijn. Het eerste wat ze doen is in de ochtend hun computer aanzetten en speuren naar vacatures. Soms hoopgevend soms ook frustrerend. Begin je dag eens met een workout, wandeling of fietstocht. Zorg voor gezonde hapjes tussendoor.

11. Enthousiasme

Wees enthousiast over wat anderen delen op sociale media, doe dat niet alleen via een duimpje maar ook in een reactie. Je wordt zo ook meer gezien door potentiële werkgevers en opdrachtgevers.

12. Energie

Vanuit welke energie ben je aan het solliciteren of je werk aan het aanbieden als ZZP-er? Vanuit angst, frustratie en wanhoop? Of vanuit bezieling en een diepere laag in jou? Stem af en ga niet pushen om dingen voor elkaar te krijgen. Zorg dat je intuned op je’ waarom’ en jouw toegevoegde waarde.

13. Talenten en krachten

Onderzoek jouw talenten. Kijk eens terug naar je leven. Waar heb je veel plezier aan ervaren in werk? Wat waren piek- en succesmomenten? Welke talenten kun je hieraan ontlenen?

14. Groter doel dan jezelf

Als je het helemaal voor het zeggen zou hebben en iets verder dan jezelf mocht kijken: waaraan wil je dan het liefst een bijdrage leveren? Welke bedrijven hebben een dergelijke visie? Hoe kun je met ze in contact komen?

15. Bellen in plaats van mailen

Bellen werkt nog steeds vaak beter dan mailen. Mensen horen je stem en enthousiasme. Je kunt doorvragen en je kunt je zo van de rest onderscheiden (er zijn heel veel mensen die niet meer bellen omdat ze denken dat de ontvanger het vervelend vindt). Zorg dat je van tevoren een moment kiest dat mensen weten dat je belt.

16. Blijf actief

Zorg dat je in beweging blijft door kleine dingen zoals cursussen, vrijwilligerswerk, opknappen van het huis, het helpen van buurtgenoten.

17. Elke reis begint met de eerste stap

Zet door, doe elke dag een klein stukje en hou de focus.

18. Durf te vragen en in de modder te staan

Met werk of opdrachten zoeken ben je in de vragende stand. Durf te vragen en af en toe in de modder te staan. Het gevoel dat je niet vooruit komt of dat het minder snel gaat dan je zou willen. Accepteer, doe iets anders en zoek contact met mensen die in dezelfde modus staan (intervisie, buddy).

19. Combineer creativiteit en beweging

Ga eens naar buiten met de wandelinspiratiekaarten. Kaarten die je helpen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling: creativiteit, rust, samenwerken, ontwikkelen, kracht en energie, natuurlijk leiderschap en verwondering. De kaarten bieden je nieuwe inzichten, focus en actie.

20. Ontwikkeladvies via NL leert door

Wil je wat ondersteuning bij bovenstaande punten? Vanaf 1 december kun je bij elke geregistreerde loopbaancoach een gratis ontwikkeladviestraject volgen van 3 sessies inclusief arbeidsmarktscan. Kijk bij het Noloc voor een adviseur bij jou in de buurt.

Tagged with →  

One Response to 20 kansvergroters op de arbeidsmarkt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.