Share →

The secret of getting ahead is getting started

– Mark Twain

Een bladzijde uit het boek ‘Versimpelen’:

Het is een cliché, maar het waren dan ook wijze woorden van Lao Tse, de grondlegger van het Taoïsme: ‘Een reis van duizend kilometer begint met één stap’. Als je begint te wandelen is het natuurlijk belangrijk voor ogen te hebben waar je heen wilt, want dan zet je de eerste stap meteen in de goede richting. Aan de andere kant, die eerste paar stapjes zijn vaak nog niet zo bepalend, dat er geen weg meer terug is. En je bent wel alvast begonnen met lopen. Vaak ervaren mensen dat ze door de eerste stapjes in een flow terecht komen en volgt de volgende stap vanzelf.

Projecten kunnen erg ingewikkeld zijn. Er is een lange weg te gaan van begin naar einddoel, een pad vol belangrijke keuzes en onderweg kan er nog veel veranderen. Het gevolg is vaak dat we alles tot in de kleinste details gaan plannen en voorbereiden en met alle mogelijke veranderingen rekening willen houden om zoveel mogelijk verrassingen te voorkomen. We denken overal goed over na, maar doen eigenlijk nog niets. Je kunt lang nadenken over het bouwen van een schuurtje, maar zolang je geen hout koopt zal het nooit afkomen.

Helaas, je kunt niet alles plannen. Hoe spannend de eerste stap ook is, je zult hem een keer moeten gaan zetten om je doel te bereiken en om te ontdekken of je ideeën goed zijn. En dat mogen best kleine stappen zijn. Ieder project kun je opsplitsen in kleine stappen. En vaak kun je die kleine stappen in nog kleinere stapjes opdelen. En hoe groot en onoverzichtelijk het project ook is, de mini-stapjes zijn altijd behapbaar. Zo niet, dan zijn ze nog niet mini genoeg!

Als je dat schuurtje wilt bouwen, kun je alvast in brochuren aankruisen welke ontwerpen je mooi vindt, vervolgens zelf gaan tekenen, materiaal uitkiezen en dan naar de winkel. Je kunt er prima een mini-Plan-van-Aanpak van maken, zoals we eerder zagen, maar het hoeft niet: als je maar begint.

Hoe kun je deze tool snel en simpel toepassen?

1.  Maak een grof (en uiteraard simpel) stappenplan van je project. Als je al een beeld hebt van de te zetten stappen, maak dan vooral geen stappenplan. Ga dan meteen door naar 2.

2.  Kies de stap waarmee je wilt beginnen. Omdat het de belangrijkste is. Of omdat je er zin in hebt. Of omdat het de makkelijkste is. Deel deze stap op in zoveel mogelijk ministapjes. Een normale kleine taak is vaak in minstens 5 ministapjes te verdelen.

3.  Doe de eerste ministap. En als je zin hebt de tweede. En als je zin hebt de derde. En als je… nou ja, je snapt het wel.

Op de middag voor kerst 2004 nemen Tini van de Wetering en Joris van Nispen een kijkje in een prachtige, oude, te koop staande school in het historische deel van de wijk Charlois. Ze hebben al jaren een droom om een Japans Cultureel Centrum op te richten en deze plek lijkt perfect. Tijdens de kerstdagen denken ze er goed over na en op 27 december doen ze meteen een bod. De eerste stap is gezet, ondanks alle onzekerheden die er aan vast zitten.

Ze kopen de school en staan voor de uitdaging er hun droomlocatie van te maken. Daar is een enorme investering in geld en tijd voor nodig. Ze besluiten het stapsgewijs aan te pakken. Als eerste maken ze de dojo, een zaal waar traditioneel Japanse krijgskunsten en meditatie beoefend worden. Ze organiseren activiteiten en breiden rustig hun netwerk uit. Inmiddels krijgen ze enthousiaste reacties. De gemeente geeft een financiële injectie en er worden contacten gelegd met de Japanse ambassade.

Als volgende is de Japanse tuin aan de beurt. Joris en Tini laten veel materialen uit Japan overkomen. Het werpt zijn vruchten af. Steeds meer mensen weten Shofukan te vinden en weten het te waarderen als een oase in de stad. Steeds als het financieel mogelijk is, wordt de volgende stap gezet. De bibliotheek en verschillende presentatieruimtes volgen en uiteindelijk in 2012 het traditionele theehuisje in de tuin. Shofukan is een dorpje op zich geworden en draagt de Japanse cultuur uit in de breedste zin des woords.

In het boek Versimpelen laat Jan Peter Bogers op een heldere manier zien hoe je grote en complexe projecten, eenvoudig kunt maken. Sprekende voorbeelden en mooie praktische tools!

Elfstedentocht , Sneeuwruimen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.