Share →

Loopbaanswitch: een eigen bloemenwinkel – dromen – durven – doen!

Drie procent van de werkende mensen stelt zichzelf doelen. Anja, is er één van. Wonderlijk hoe het loopt als ‘ja’ zegt tegen je dromen: de wereld reageert ook met een ‘ja’…

Anja werkte tot 2013 bij een woningbouwcoöperatie in Rotterdam. Ze regelde zaken met verhuurders en huurders en deed zo haar ding – tot ze bij een reorganisatie op de outplacement-lijst terecht kwam. Boosheid, verdriet en angst kwamen voorbij. Maar tijdens het outplacement-traject hervond ze haar liefde voor de natuur en bloemen. De fascinatie van anderen begeleiden sprak haar ook aan. Ze droomde over haar eigen bloemenzaak en nam de eerste stappen. Ze ging een dag in de week meehelpen bij een collega. Ze speurde op het web naar een mogelijke vestigingsplek, had afspraken met makelaars en met mensen die een eigen zaak hadden. In de netwerk- en sollicitatiegroep waaraan ze deelnam zaten twee mensen met een financiële achtergrond. Een vanzelfsprekend lijntje ontstond om haar te helpen bij haar ondernemersplan en financiën. Ze vertelde ook haar omgeving van haar plannen; de reacties waren gemengd: van “hoe haal je het in je hoofd,” “wat een risico in crisistijden” tot “wat uitdagend!” Focus, concentratie en doorzettingsvermogen dreven Anja voort. In april gaf ik haar de opdracht een visualisatie te schrijven:

Sprong naar de toekomst: opening ‘Bloem in Kracht’

Gisteren hebben we deze opening daadwerkelijk gevierd met genodigden, workshopleiders en de mensen waarmee ik mijn processen van het afgelopen anderhalf jaar gedeeld heb. Mijn eerste bestelling uitgevoerd (gedaan in januari van dit jaar) door Tini; als openingshandeling heb ik haar het boeket overhandigd.

Vandaag 1 september 2014. Het is me gelukt! Ik heb het voor elkaar. Ik heb alles kunnen regelen en heb de nodige hulp gevraagd aan vrienden. Ik open de deur van mijn winkel, vandaag begint mijn avontuur zijn werkelijke vorm aan te nemen. Vannacht doorgewerkt om de puntjes op de i te zetten. Bewoners en winkeliers, maar ook kantoren/bedrijven in de omgeving zijn erop attent gemaakt dat er een bijzondere bloemenwinkel in hun buurt is gekomen. Twitter,- en Facebook,- maar ook LinkedIn-contacten zijn op de hoogte. Today Is The Day: vandaag gaat mijn droom werkelijkheid worden.

Het is 1 september 2014. De winkel is een kleurrijk geheel, met hoekjes op kleur ingericht, uitleg van de kleuren en leuke cadeautjes; uitnodigend en sfeervol om rond te kijken. Alsof je een gezellige huiskamer binnenstapt en voordat je gaat zitten met een kop koffie of thee, er even in hebt mogen rondkijken. Elke kleur nodigt uit om dichterbij te komen en de opgehangen kunstwerken of het handgemaakte aardewerk goed te bekijken. Er zijn ook plekjes waar de workshopgevers een eigen ruimte hebben kunnen inrichten, waarin zij hun specialiteiten kunnen laten zien of te koop aanbieden. Deze ruimten zijn te huur.

Ikzelf sta ingepland met avondworkshops, bloemschikken, thema-avonden en familieopstellingen. De ruimte die ik heb, ga ik volledig benutten en gebruiken voor wat zich aandient. Overdag bied ik doorlopend de service aan om de mensen zelf een vaas te leren opmaken: materialen op een andere manier durven gebruiken.

9 uur: ik stap mijn winkel binnen en snuif de geur van verse bloemen op, vermengd met nieuwe geuren van de spullen die er staan. De verf is net droog. Trots, emotioneel en met een enorme zin waar mijn hart van overloopt begin ik aan mijn eerste dag. Ik ga ervoor elke dag weer met dit gevoel binnen te stappen en er een wereldzaak van te maken, waarover gesproken wordt.

Anja – Bloem in kracht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.