Share →

 

Jan Graafland

De 3 Groene Vragen aan Jan Graafland, tuinman van Weleda.

Natuurinspiratie, lessen uit de natuur en bijdragen aan een duurzame en groenere wereld.

“Wij mogen in onze handen knijpen dat het groen elk jaar nog terugkomt.”

Jan Graafland is één van de gastsprekers in het traject Natuurlijk ondernemen, werken aan je bedrijf en werk in 4 seizoenen. Hij is biodynamisch tuinman bij Weleda sinds 1999. In 2009 mocht ik stage bij hem lopen in de tuin. Een heerlijke tuin vol met hoekjes en prachtige eetbare, medicinale planten. Met respect voor de zaaikalender van Maria Thun en de rituelen volgens de biodynamische landbouw.

1. Over natuurinspiratie: wie of wat zijn jouw grootste natuurinspiratiebronnen? 

“Ik denk nog vaak aan Louis Leroy (overleden in 2012) die, afgekeerd van het alledaagse maatschappelijke gekissebis, met koppige vastberadenheid meer dan 30 jaar lang handmatig duizenden tonnen door omliggende gemeentes afgedankt bestratingsmateriaal – klinkers, tegels, stoepranden e.d. – stapelde, waardoor bij Mildam op het Zuidfriese platteland een heus bergmassief verrees met een unieke biotoop van planten en dieren. Wat ik ervan leerde: Wil je iets? Begin er nu aan. En houd niet eerder op dan dat het klaar is. Al duurt het 100 jaar.”

2.Wat is de belangrijkste les die de natuur jou biedt? 

“Mensen hebben altijd haast. De natuur uit zich in het jaarritme van de seizoenen. De sneeuwklokjes zijn weer weg. Het zal een jaar duren voor we ze weer zien. Het verdriet is van korte duur. Want klein hoefblad, paardenbloem en fluitekruid dienen zich alweer aan en met hen duizenden andere plantensoorten die het jaaraanzicht vullen. Kortom: neem de tijd. Breng slechts kleine veranderingen aan en zie – veelal pas een jaar later – hoe de natuur zelf erop reageert en probeer daar verder in mee te gaan.”

3. Hoe kunnen mensen zelf bijdragen aan een duurzamere groene wereld?

“Biologisch eten is het allerbelangrijkst. Jouw biologisch gekochte voeding maakt je in feite investeerder in duurzame landbouw, helper van milieu en klimaat. Daarnaast zou je je tuin zo vol met groen moeten plempen dat het je letterlijk boven het hoofd groeit. Als jij door de bomen het bos niet meer ziet, reken maar dat dan de vogels komen. Een moeilijke opdracht, zeker gezien het immer kritische oog van de buren. En: verwacht niet teveel. Ik zeg altijd maar: De verwachting is de verwekker van de teleurstelling. Verwacht niet, maar schep voorwaarden. Zaai royaal als het ware. Maar laat de natuur bepalen wat en waar het kiemt.”

In zijn boek Groene genade beschrijft hij zijn werk in de tuin, de ontmoetingen met mensen en dieren en het omgaan met de seizoenen. In een vijftigtal verhalen leidt de tuinman je rond door zijn tuin. Hij vertelt over de planten, de dieren, opmerkelijke gebeurtenissen, zijn leermomenten en twijfels.  De waarneming is misschien wel het belangrijkste gereedschap van de tuinier, aldus de schrijver. Zijn dochter Nina Graafland tekende de verschillende soorten planten en dieren. Het boek is een echte aanrader en te bestellen bij de boekhandel of uitgeverij Christofoor.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.