Share →

Wandelend werken hoe doe je dat? Hoe kun je met je collega’s, familie, vrienden of alleen inspiratie opdoen in de natuur en belangrijke dingen delen? Hoe houd je genoeg tijd over voor jezelf? Hoe zorg je voor een balans tussen je computerwerk en buiten in beweging zijn? Juist in deze tijd van thuiswerken en veel beeldschermvergaderen is het goed om regelmatig een time-out in de natuur te nemen. Verschillende theorieën verklaren de stress-herstellende effecten van in de natuur zijn.

Helder denken en (zelf-)reflectie

De Universiteit van Michigan liet studenten voor een test eerst lange cijferreeksen onthouden en herhalen. Daarna werden ze uit wandelen gestuurd: één groep het park in, de andere groep maakte een stadswandeling. Na terugkomst scoorden de parkwandelaars op de cijferstest aanzienlijk beter dan de stadswandelaars. De groene wandeling verbeterde het kortetermijngeheugen met 20 procent. Het hoofd en denken worden helder. Mensen worden ook behulpzamer en vriendelijker na een bezoek aan de natuur. Aandacht in een stadse omgeving en ook binnenshuis belast het werkgeheugen flink. Na een tijd neemt de concentratie af. Met zo’n druk en vol hoofd is het lastig reflecteren. Nadenken over jezelf en anderen, nieuwe inzichten verwerken, gaan lastig wanneer je aandacht tegelijkertijd op een dringende manier wordt opgeëist door de stadse omgeving, beschrijft wetenschapsjournalist Mark Mieras in Beetje natuur, grote invloed een literatuurstudie naar het effect van de natuur geschreven in opdracht van het Instituut Voor Natuureducatie en duurzaamheid.

Waarom naar buiten?

De natuur biedt een prachtige spiegel om inzicht te krijgen in groeiprocessen en organisaties. Door buiten te zijn, laat je letterlijk lucht, ruimte en rust toe. Behalve bijdragen aan welzijn en persoonlijke ontwikkeling kan de natuur ons veel leren overonszelf, organisaties en management. We vinden er tal van voorbeelden over groei, ontwikkeling, leiderschap, samenwerking, verandering en innovatie. De natuur laat bij uitstek zien hoe metaforen en symbolen je inzicht kunnen geven in groeiprocessen, seizoenen – en ook dat je soms moet accepteren dat zaken ‘sneller of anders’ gaan dan je zelf zou willen.De natuur laat zien hoe wat is, is.

Natuurverlangen zit in onze genen

“Gedurende al de eeuwen dat de mens op aarde was, hebben kinderen veel tijd doorgebracht met spelen of werken in de natuur. Binnen twee, drie decennia is dat type activiteiten vrijwel volledig verdwenen,” constateert wetenschapsjournalist Richard Louv in Het laatste kind in het bos. “Niettemin zit het verlangen om de natuur in te gaan in onze genen. Het zit in ons, het is deel van ons.”

Wandelend werken met de wandelinspiratiekaarten

De natuur is duidelijk een bron van inspiratie, stilte en ruimte. Het is de plek bij uitstek om alles even achter je te laten en frisse lucht en ruimte te ervaren. Dit kun je doen in stilte. Je kunt het ook doen aan de hand van inspirerende levens- en zingevingsvragen. Zulke vragen stellen deze kaarten. Ze bieden je creatieve inzichten, uitdagingen en overpeinzingen. Ze leiden je als een gids door het landschap of je omgeving, met prikkelende denk- (hoofd), doe- (handen) en voelopdrachten (hart). De kaarten dagen uit om in beweging te komen, niet alleen fysiek maar ook in je werk en privéleven. Ze helpen je ideeën en verlangens die van binnen aan het borrelen zijn aan het licht te brengen en ze vervolgens te structureren. Ze helpen je ontdekken wat jou fascineert en wat je drijfveren zijn, zodat jij je eigen creativiteit, schoonheid, speelsheid en vitaliteit gaat aanspreken. Opladen kun je op vele manieren; de natuur biedt een gezonde, energieke plek om dat fysiek en mentaal te doen. En de wandelkaarten helpen je daarbij.

Dit blog is een onderdeel van het artikel Wandelend werken, in het vakblad van Loopbaanvisie, april 2021. Wil je het artikel ontvangen? Vraag het hier aan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.