Share →

Rouwen en tafelen

rouwen en tafelenWaar rouw je als er iemand in je omgeving wegvalt? Als je ziek wordt? Wat doe je met sterfgevallen op school, op je werk? Vaak ongemakkelijk, verdrietig zonder antwoord. Dit is het verhaal van Masé Sutterland. Masé werkt als rouwtherapeut én houdt van koken. Nu is ze ook nog eens verhuisd naar een monumentaal pand in Schiedam. Met een tafel waaraan 12 gasten kunnen zitten. De tafel komt uit een voormalige officiersmess uit Engeland. Een tafel om aan te rouwen, te huilen, te lachen, te eten. Rouwtafelen. De tafel nodigt uit om verhalen te delen, te luisteren, stil te zijn, te lachen en te eten. Dit is ook de uitnodiging voor eenieder die met verlies te maken heeft.

Hoe ben je op het idee gekomen?

Tijdens een oefening in de Natuurlijk ondernemen training bij Tini, zag ik een beeld van een gedekte tafel. Rondom de tafel waren mensen in gesprek met elkaar. Terwijl ik probeerde onder woorden te brengen wat ik had gezien kwam het woord ‘rouwtafelen’ bij me op. Het was als een bliksemflits, geweldig om zo’n ingeving te ervaren.

kokenGeef eens twee tips hoe je het hebt aangepakt?

Ik heb het beeld van de tafel met mensen regelmatig geprobeerd te visualiseren. Vervolgens heb ik het onder woorden weten te brengen wat daar dan gebeurt, wat het nu zo speciaal maakt.

Daarna heb ik praktisch onderzoek gedaan: is dit idee al uitgewerkt? wat heb ik nodig aan vergunningen? Wat heb ik nodig aan kennis en kunde? Is er behoefte aan de mogelijkheid om te ‘rouwtafelen’?

Wat ga je precies doen?

Met een kleine groep gaan we in gesprek, over een thema dat aan rouw en verlies in al haar verschillende vormen raakt. We koken een bij het thema passend menu en we eten de gezamenlijk bereide lunch of diner op. Als rouwtherapeut en kok wil ik een herbergier zijn en een plek bieden waar jouw verhaal verteld en gehoord kan worden. Een thema, een menu en een klein gezelschap om samen mee te koken en te eten. Dat is voeding voor de maag, hart en ziel.

Kun je een goed boek of podcast aanraden over rouw en verlies?

Het boek: Herbergen van verlies, Riet Fiddelaers-Jaspers. Het boek neemt je mee op de tocht door het rouwlandschap na een ingrijpend verlies. De Podcast van het Klokhuis, dood en afscheid en op de Netflix de serie After Life. Hier en daar voorspelbaar, maar fijn herkenbaar.

Wat was in de training natuurlijk ondernemen voor jou het meest belangrijke, cruciale moment?

Het voorbereiden van mijn eindpresentatie. Het was op dat moment dat ik kon zien wat een reis ik had afgelegd. Dat ik kon ervaren en zien dat een langer traject nodig is om een idee vruchtbaar door te kunnen ontwikkelen.

Op 9 september start er weer een jaartraining Natuurlijk ondernemen waarbij het delen van je ideëen, het sparren met collega’s en het echt uitwerken van je grootse dromen gaat gebeuren. Niet linksom, danwel rechtsom danwel aan een grote tafel:-).

Voor meer informatie over rouwtafelen kun je terecht bij www.hartseer.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.