Share →

Een contract, een ‘vaste baan’ is voor veel mensen de basis van hun bestaan, hun zekerheid. Wat geef je op? Wat lever je in? Wat gaat het brengen als je denkt aan voor jezelf beginnen? Een spannende fase. Eind 2000 maakte ik de stap om van een goed betaalde baan bij Randstad voor mezelf te beginnen. Retespannend. Mijn relatie ging ook nog eens uit en ik had een huis met een hypotheek. Banken zien je aankomen zonder jaarrekening en vermogen. Toch de stap gewaagd; want ik kan altijd weer ergens aan de slag. Dat was mijn motto: relativeren en het niet te zwaar nemen. Het eerst eens combineren met minder werken, vakantiedagen opnemen en werken aan het uitbreiden van mijn opdrachten voor mijn bedrijf. Inmiddels 22 jaar verder en heb ik gevoeld wat moed, lef en vertrouwen met je doet. Ik heb behoorlijk vaak momenten gehad van: bekijk het maar, hoe gaan we de maand doorkomen, er staat nog niks voor het aankomend half jaar. Met crisissen, rechtszaken, faillissementen van opdrachtgevers tot coronasluiting van de locatie. In het begin van de jaren lag ik er wakker van, kreeg ik buikpijn en zag ik mezelf regelmatig als ‘straatkrantverkoper’ in de koopgoot staan.

Het sleutelwoord is vertrouwen

Het grootste sleutelwoord bij voor jezelf beginnen is VERTROUWEN in combinatie met de moed om die dingen te doen die je klanten waarderen en fijn vinden. Vertrouwen heb je niet in de hand, geen controle, geen systeem. Wat is vertrouwen dan wel: werken aan je eigen verhaal en fundament. Het geloof in wat je aan het doen bent en over de dingen heen kijken naar de horizon. Samen met anderen gelijkgestemden sparren over waar je tegenaan loopt en je kwetsbaar durven opstellen, want het is niet altijd een feestje.

Hieronder het verhaal van Louise Lindeboom. Zij heeft het afgelopen half jaar haar laatste vaste ‘werk’ in de ambulante ouderenzorg opgezegd om zich nog meer te richten op haar eigen bedrijf. Hoe moedig is dat? Geen vast inkomen meer rond de 20ste van de maand. Wel meer ruimte en tijd om zich volledig te focussen op haar eigen bedrijf.

In de jaartraining natuurlijk ondernemen is zij op pad gegaan om haar bedrijf onder de loep te nemen en zich te focussen op de aankomende twee jaar. Haar verlangen: meer keuzes te maken vanuit haar hart. Leren hoe ze het anders kan aanpakken…èn zichtbaar zijn. Louise: “Ik ben meer op mijn gevoel keuzes gaan maken of bedrijven en werkvragen bij mij passen. Meer ‘meanderend’, met flow en vertrouwen dan krampachtig, strak en statisch”.

Hoe heb je dat voor elkaar gekregen, kiezen vanuit vertrouwen?

Vertrouwen in het ondernemerschap is gaandeweg gegroeid. Ik heb teleurstellingen moeten incasseren maar het geloof in mijn diensten en de bewezen duurzame resultaten bij klanten blijkt iedere keer sterker.  Maar ook de uitspraak: “ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”, van Pipi Langkous. Ik doe wat ik het allerliefste doe en hobbels zijn er om overheen te gaan, ze in de ogen aan te kijken. Mild naar mezelf kijken om verder te gaan met de koers van mijn bedrijf.

Wat was het meest cruciale, bijzondere of gekke moment afgelopen jaar?

In de winter toen er letterlijk ruimte kwam, worstelde ik enorm en heb ik verschillende hobbels moeten nemen. In de lente kwam ik weer boven en kon ik wat vastzat weer laten stromen! Een hele transformatie. Vooral het delen van mijn dipjes en twijfels in intervisie maar ook thuis, met vrienden, werkt voor mij. De impact is dat er meer vertrouwen is en dat klanten mij nu vinden in plaats van dat ik heel hard mijn best doe om te ‘’verkopen’’. Ik heb veel gezaaid, gestrooid en er vindt kruisbestuiving plaats!! En ik ben nu veel meer mezelf, durf te vragen en nog eens te vragen….Ik sta voor mijn bedrijf en wat ik waard ben. Draag dit zelfverzekerd, ontspannen en op geheel eigen wijze uit. Ik durf te vragen én door te pakken. Daarbij dichtbij mijzelf blijvend.

Je hebt zelfs bedrijfskleding aangeschaft?

Bij zichtbaarheid hoort voor mij ook bedrijfskleding om mij duidelijk te onderscheiden. De bedrijfskleding is bedoeld voor de Mindful Powerwalking. Zichtbaarheid in het park en bos is ook praktisch als je met een groep op pad bent naast alle andere sportaanbieders.

Heb je nog  tips voor mensen die hun vaste baan opzeggen? Of voor zichzelf willen beginnen?

Begin! Doe wat je het allerliefste wil doen!  Vertel je ideeën en plannen aan anderen en spreek met mensen die al een (soortgelijk) bedrijf hebben. Zij vertellen graag over hun werk en kunnen je (praktische) tips geven.

Gun jezelf de tijd het ondernemerschap te ontwikkelen en je eigen stijl hierin te ontdekken. Vraag jezelf onderweg regelmatig af of het klopt wat je doet. Passen de klanten bij je?  Blijf trouw aan je visie en missie van jouw bedrijf.  Zorg ervoor dat je hart – werkt en niet hard werkt. Met als gevolg meer ontspanning en plezier. Natuurlijk en daardoor goed vol te houden. Zelfs in drukke perioden.

Heb je nog een leuke tip (boek, literatuur, film, podcast) over moed, vertrouwen, voor jezelf beginnen?

Het boek HARTvol, de kracht van zelfcompassie, van Marlou Kleve heeft mij geholpen met meer compassie te kijken naar mezelf. Ik had veel belemmerende overtuigingen en legde de lat hoog. Het maakte dat ik hard aan het werk was en in een vicieuze cirkel terecht kwam. Onzekerheid die mij belemmerde om in actie te komen. Marlou geeft praktische oefeningen om zelfkritiek te doorbreken. “Oefeningen om te pauzeren en te vertragen om bewust een overstap te kunnen maken naar een kalme gemoedstoestand en een constructieve werkhouding”.

Op de website van  Ger Schurink staan audiobestanden met Mindfulness meditaties, bodyscan, ademhalingsoefeningen die ik regelmatig aanbeveelt aan mijn klanten. Zij geven aan naast de lichaamsgerichte en ademhalingsoefeningen die in de coaching een vast onderdeel zijn, ook thuis hiermee aan de slag te willen ten behoeve van hun herstel.

Louise biedt wandelcoaching in de regio Arnhem, daarnaast organiseert ze superleuke en krachtige powerwalks. Kijk HIER voor meer informatie.

Op 9 september start de volgende jaartraining Natuurlijk Ondernemen, een inspirerend en uitdagende training voor iedereen die zijn werk of bedrijf samen en alleen onder de loep wil nemen, een focuspunt wil bepalen en moeitelozer wil werken.

“Mijn reis naar Rotterdam is iedere keer zo veel de moeite waard 🍀 Aan de slag met de essentie van je bedrijf en de ruis die je zo vaak hiervan afleidt. Hoe kan ik vaker bezig zijn met de essentie en het minderen met ruis? Bezig zijn met creëren en minder met reageren op wat er van buitenaf zou moeten, zou horen. Mijn zielsverlangen is uitgangspunt voor het bepalen van doelen in mijn bedrijf. Er ligt een schone taak voor mij”.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.