Share →

Vier stappen naar een groei-mindset

Hoe kun je van een statische en gefixeerde mindset toewerken naar een mindset die gericht is op groei? Hieronder lees je daar meer over. Prikkel je hersenen en ontvang de vragen die je helpen bij het ontwikkelen van een groei-mindset!

Hoogleraar psychologie Carol Dweck heeft aan de Stanford University jarenlang onderzoek gedaan naar onze impliciete ideeën over talent, groei en intelligentie. Dat zijn onbewuste ideeën die impact hebben op ons hele leven. Zij constateerde dat sommige mensen succes baseren op aangeboren vermogens en veronderstellen: “Tja, Je hebt het nu eenmaal of je hebt het niet.” “Leiderschap zit in je, dat kun je niet leren.” Deze manier van denken noemt zij de statische mindset. Maar er ook zijn mensen die geloven in ontwikkelen, leren, doorzettingsvermogen en groeien. Dit is de groei-mindset. De meeste mensen hebben – je raadt het al – een statische mindset.

Wat is een statische mindset?

Bij een statische mindset ben je vrij kritisch naar jezelf. Je wilt het graag goed doen (perfectionisme) en je stelt regelmatig dingen uit. Je staat niet open voor feedback. Je hebt het idee niet te kunnen veranderen en ook anderen kunnen niet veranderen. Er is geen ruimte voor innoveren en experimenteren. Gevoelens van perfectionisme en superioriteit kunnen de kop opsteken, als je overtuigd bent van je eigen gelijk.

Wanneer een bedrijf alleen naar talenten kijkt, moeten mensen bewijzen dat ze die talenten hebben. Er ontstaat een cultuur van nog harder werken. Harder werken is bewijzen dat je goed genoeg bent. En deze bewijsdrift is een van de kernthema’s van de boeken van Carol Dweck.  Mensen moeten voldoen aan bepaalde voorwaarden. Ze gaan vaak pleasen; creativiteit en vrijheid ontbreken. High potentials zijn dan gericht op het behouden van talenten, omdat zij moeten voldoen aan de voorwaarden van het bedrijf. Zij worden minder creatief en ondernemend. Uiteindelijk houd je dan mensen over die de regels opvolgen in plaats van een lerende en innoverende organisatie te worden. Een leidinggevende met een statische mindset praat vaak vanuit ‘ik’, niet vanuit ‘wij.’

Hoe werkt een groei-mindset?

Als je bezig bent met leren, trainen en coachen is het belangrijk om je te richten op groei en ontwikkeling – en dus op je groei-mindset (“ik kan het nog niet, maar ik kan het wel leren”). Je kijkt meer naar je gedrag dan dat wat nu misschien niet altijd goed gaat: wat heb ik nog te leren? Wat zijn mijn uitdagingen? Welke input van klanten en de wereld kan ik meenemen? Falen is succesvol zolang je ervan kunt leren.

Waar komt de statische mindset vandaan?

Vaak begint de ontwikkelen van deze mindset bij de opvoeding. Je kunt kinderen heel prestatiegericht opvoeden of lerend en onderzoekend. Waar prijs en beloon je kinderen voor? Een opvoeding die gericht is op presteren en bewijzen (het goed doen), zal zich sneller ontwikkelen in goed en fout, mislukt of gelukt. En minder in groeien, ontwikkelen en leren.

Hoe kun je een groei-mindset ontwikkelen? – 4 stappen

 1. Omarm je statische mindset; iedereen heeft beide mindsets.

Herken de schuldgevoelens, je willen bewijzen of alles goed willen doen: “Oh daar heb je hem/haar weer;”

 1. Breng je triggers in kaart, in welke situatie steken die de kop op?

Bijvoorbeeld als er niet naar je ideeën wordt geluisterd? Als mensen je niet serieus nemen? Als je het gevoel hebt je te moeten bewijzen?

 1. Geef die statische mindset een naam (persona).

Je statische mindset is vaak kritisch, boos, bang, gefrustreerd. Hoe heet ze? Thekla, Drizilla, Nurd?

 1. Nodig je persona uit om te groeien, om dingen te proberen en uit je comfortzone te gaan.

Met welke kernwaarden leef je? Wat vind je belangrijk? Hoe wil je je ontwikkelen?

Kijk hier eens hoe neuroplasticiteit werkt. Dat is het bewust veranderen van neurale verbindingen in je hersenen, waardoor je effectief kunt werken aan een groei-mindset. Vraag hier de vragen die je helpen te ontwikkelen naar een groei-mindset.

5 Responses to Vier stappen naar een groei-mindset

 1. Patricia Ebeli schreef:

  Hoi Tini,

  Mijn naam is Patricia Ebeli en ik heb sinds oktober j.l. mijn eigen wandelcoachbureau opgestart in Rotterdam.
  Vorig jaar heb ik de door jou ontwikkelde wandelinspiratiekaarten gekocht en daar ben ik heel blij mee!
  Ik zou nu graag de vragen ontvangen betreffende de groei-mindset!

 2. Hoi Patricia, leuk dat je met de kaarten aan de slag bent gegaan in je werk. De vragen stuur ik naar je op.

 3. Anne schreef:

  Goedemorgen, met interesse lees ik de vraag hierboven van Patricia. Graag zou ik de groei mindset vragen ook willen ontvangen, kan dat?
  Alvast bedankt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.