Share →

Dromen najagen en de eerste stappen zetten

Van wc-keet naar Tiny house

Van wc-keet naar Tiny house

Is het erg om ergens lang te werken? Hoe kom je zo dicht mogelijk bij je droom en missie? Wanneer is het tijd voor een volgende stap? Hoe vind je dan dat werk dat bij je past? Hoe weet je of terughoudendheid voor iets nieuws  is gebaseerd op angst of (onbewust) een signaal is dat er iets niet klopt? Hoe kan je dromen najagen en de eerste stappen zetten?

Vragen die de moeite waard zijn om uit te zoeken. Alleen, met een loopbaancoach of intervisiegroep. Lees hier de ervaring van Martin die gestart is met het bouwen van een Tiny house en ontvang de eerste stappen bij het najagen van je dromen.

Loopbaancoachingstraject: van dromen naar realiteit

Martin heeft  zijn eigen leven en werk in een loopbaancoachingstraject onder de loep genomen. Als medewerker van een VVE-organisatie zit hij lange dagen op kantoor en het oplossen van praktische problemen gaan hem steeds meer tegen staan. Hij wilde graag wat meer betekenen voor de bewoners en zich richten op duurzaamheidsadvies: werkzaamheden die overeenkomen met zijn interesses en waarden en aansluiten bij de organisatie. Ook wil hij graag meer met zijn handen werken, de natuur in en een kleine ‘footprint’ achterlaten. Kortom: dromen najagen en de eerste stappen zetten.

Drijfveren omzetten naar acties

Drijfveren omzetten naar acties

Drijfveren en waarden omzetten in actie

Door een biografie te schrijven, een rode draad te ontdekken in zijn verhaal ontdekte hij een aantal punten die voor hem waardevol zijn. Een inventarisatie van zijn passie, interesse, kwaliteiten leverde hem inzicht op in wat hij wat hij echt graag wil: duurzaam leven en werken. Zijn drijfveren en waarden heeft hij op een rij gezet en gekoppeld aan acties.

Zo liep hij al een tijd rond met het idee om een eigen Tiny house te bouwen. Via Marktplaats koopt hij een wc-wagen voor 150 euro. De eerste stap is gezet. Met een tractor wordt de wagen van stal gehaald. Wc-potten eruit, dak eraf. Vervolgens heeft hij een ontwerp gemaakt op basis van deze wagen. Daarna is hij materialen gaan hergebruiken en onderzoekt hij wat de beste alternatieven zijn om op 20 m2 te wonen en te leven. Tijdens zijn tocht komt hij allerlei obstakels tegen en moet hij regelmatig van zijn planning afwijken.

Het uitspreken van je dromen

Door uit te spreken dat hij hiermee bezig is (niet alleen maar te praten over) krijgt zijn idee steeds meer gestalte. Inmiddels mag hij bij de wethouder aanschuiven om zijn ideeën over duurzaamheid, en tiny houses in het bijzonder, te vertellen. “Begin!” is het advies van Martin. Ook al is je idee nog niet helemaal uitgewerkt. Daardoor komen er weer allerlei dingen en mensen op je pad die je verder kunnen helpen. Durf je dromen na te jagen en maak het niet te groot, begin juist klein. Zoom uit en blijf niet hangen bij iets wat je wil verbeteren. Durf te experimenteren, een zeven is ook goed.  Je hoeft niet gelijk te streven naar een tien. Door de thema’s waarmee hij zich verbonden voelt om te zetten in actie is hij nu zijn eerste Tiny house aan het realiseren.  Neem contact op met Martin, als je het proces wilt volgen.

Je dromen volgen

Je dromen volgen

Hoe volg je je droom en passie? – 13 stappen om je dromen na te jagen

Doordat er ‘iets’ wringt in je huidige werk of leven, merk je dat weinig energie hebt. Geen toekomstperspectief en onvoldoende zicht op drijfveren, passies, waarden en talenten zorgen ervoor dat je niet weet hoe je het moet aanpakken.Daarom: tijd voor een pas op de plaats. Welke eerste stappen kun je zetten? Hieronder 13 stappen om je dromen na te jagen.

 

 

 

  1. Je kunt al beginnen voordat je weet wat je precies wilt of wat je gaat doen. Begin met iets kleins wat je belangrijk vindt of leuk vindt om te doen. Hierdoor ontdek je wie je benten wat je talenten zijn.
  2. Spreek uit wat je wilt. Door het te benoemen verbind je je aan je idee en kun je er zelf niet meer om heen. Je gaat de verantwoordelijkheid ervoor voelen.
  3. Nevenprojecten en hobby’s zijn belangrijk en kunnen uitgroeien tot een volgende stap richting verandering
  4. Gebruik je handen, doe iets met je lichaam. Doordat we de hele dag achter een beeldscherm zitten, snakt ons lichaam naar fysieke activiteit. Het fysiek bezig zijn, haalt je uit je hoofd. Denk aan: tuinieren, wandelen, hardlopen, schilderen, pottenbakken, met textiel bezig zijn, sporten. Naast dat het heel prettig is om fysiek bezig te zijn levert iets maken of creëren ook direct resultaat op. Daar waar processen in organisaties soms heel lang duren kan het maken van een kledingstuk, schilderij of werkstuk veel voldoening opleveren.
  5. Schrijf het boek dat jezelf wilt lezen
  6. Verbind je drijfveren aan acties
  7. Lever goed werk af en deel dit met anderen, vraag om feedback en wissel ideeen uit.
  8. Ga op reis in je eigen omgeving en ga naar plekken waar je nog niet eerder bent geweest, prikkel je hersenen hierin. Wil je de laatste 5 stappen om te implementeren ook ontvangen? Vraag dan hier de totale 13 stappen aan.

APK-check en loopbaanintervisie

Waarom een loopbaancoach?

Waarom een loopbaancoach?

Loopbaanintervisie – presentatie Martin

Heb je ideeën om voor jezelf te beginnen of wil je eens verder kijken dan het werk dat je nu doet? In de maandelijkse intervisiebijeenkomsten worden loopbaandillemma’s, twijfels en ideeën besproken. Maar ook inspirerende verhalen van anderen, zoals dat van Martin. Kom gerust eens kijken bij de  volgende loopbaanintervisie (eerste keer is gratis) of maak een gebruik van een gratis APK-check (individueel, 1 uur).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.