Share →

droombaan van roze brol naar poten in de modder

Een droombaan vinden hoe doe je dat? Karin is een ambitieuze vrouw. Al een tijdje merkt ze dat ze niet zo lekker in haar vel zit. Ze is snel moe. Als ze thuiskomt, heeft ze weinig puf om nog iets voor zichzelf te doen. Bovendien vraagt het werk veel van haar en is ze vaak na zessen thuis. Ze heeft er een jaar geleden een opleiding naast gedaan en merkt dat ze met die inspiratie in haar werk niet veel kan. Ze is zichzelf kwijt: weinig energie, moeite met de ‘lean omgeving’ waarin ze werkt en haar creativiteit is ook al ver te zoeken. Ze merkt dat ze regelmatig wakker ligt. Alles voelt nogal uitzichtloos. Ze is 52 jaar. Als ze een stap wil zetten in haar loopbaan, moet ze dat dan nu doen? Maar waar begin je?

Stappen durven zetten in een onzekere toekomst

Ze spreekt met een aantal collega’s van de opleiding af in het land. Zo zet ze haar voelsprieten uit en hoort ze wat er allemaal te koop is. Dan komt ze een vacature tegen aan de andere kant van het land? Oeps!  Al jaren wil ze meer buiten wonen. Ze is niet getrouwd en hoeft geen rekening te houden met kinderen – maar toch… hoe zet je nou zo’n stap? Wat moet je daarvoor doen en laten? Het gewoon ‘doen’ en reflecteren op de vacature is één ding.  Ze heeft de ervaring en kan vanuit het programmamanagement wat ze deed zeker wat toevoegen aan een maatschappelijke organisatie. Een week later wordt ze uitgenodigd. Het gesprek loopt vlot en goed. In de trein terug naar huis relativeert ze: als ik het niet word, heb ik dit toch maar mooi gedaan; we zien wel wat eruit voortkomt. Een paar dagen later wordt ze gebeld dat ze is uitgenodigd voor het 2e gesprek: yes! En dan gaat de bal sneller rollen – binnen een week zit ze in het 2e gesprek en hoort ze een dag later dat ze aangenomen. Wow!

Wat nu? Ga ik die stap echt wagen? Andere kant van het land? Voor 20 uur? Het is en blijft een risico. Maar stilstand is achteruitgang. Wanneer ga ik het op mijn werk vertellen?

High van de feedback

Dan is het moment daar dat ze vertelt dat ze een andere baan heeft. Uit alle hoeken van de organisatie komen mensen op haar af en vertellen haar hoe waardevol ze is geweest. Maar ook: “ik had een pesthekel aan je, maar ik heb veel van je geleerd”. Wat een berg complimenten.

Je droombaan vinden – van een roze bril naar poten in de modder

Inmiddels is ze een aantal maanden aan het werk en merkt ze dat ze van de roze bril die ze op had een iets genuanceerder kijk heeft. Het werk valt haar tegen; het is hetzelfde soort werk, alleen in een andere omgeving. Ook de communicatie loopt niet zoals ze had gehoopt.

Inmiddels merkt ze dat het geen rechte weg is naar die droombaan. Allerlei hobbels en kuilen is ze tegen gekomen. Hieronder een aantal tips van Karin bij het vinden van je droombaan:

  1. Zoek vacatures op, onderstreep de werkzaamheden die je interessant vindt en maak daar je eigen vacature van;
  2. Zoek een buddy of maatje die je helpt bij de voorbereiding of uitvoering, spreek met elkaar af; dit stimuleert om er ook echt iets mee te doen;
  3. Spreek mensen die ook zo’n stap hebben gezet en onderzoek hoe zij dit gedaan hebben (wat was hun strategie, waar liepen ze warm voor, welke risico’s hebben ze genomen);
  4. Voer oriënterende en solliciatiegespreken en bereid je goed voor (vraag goed door over het soort werk, de sfeer op het werk, de doelen in het werk en hoe de vacature is ontstaan). Door goed door te vragen voorkom je communicatieproblemen;
  5. Vraag feedback op je eerdere betrekkingen en verwerk dit op je LinkedIn profiel en CV;
  6. Besef dat het geen rechte weg is, maar dat je er stap voor stap ook komt; de hobbels en kuilen hebben ook een functie: evalueer deze!
  7. Laat weten wat je zoekt of wat je nog meer wilt (#durftevragen) en stel jezelf daarin concrete doelen;
  8. Beloon jezelf en vier de stappen die je zet met anderen.

Wil jij onderzoeken hoe jij dichter bij jouw droombaan kunt komen meld je dan hier aan voor een gratis APK-check van 1,5 uur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.