Share →

 

tekening Doret Eeken

Merk je soms ook dat een gesprek niet helemaal ‘lekker’ loopt? Heb je dan het gevoel elkaar niet te bereiken op een andere golflengte te zitten? Conflicten en gedoe ontstaan vaak doordat we verstrikt zijn geraakt in onze eigen patronen van communiceren. Hierdoor kunnen eigen verwachtingen en waarden niet matchen met die van de anderen. Zo is het het vriendje van verwachting: teleurstelling. Hoe meer je laat afhangen van je verwachtingen, des te harder kan het tegenvallen. Schakelen, flexibel zijn en openstaan om bij te sturen zijn in de gesprekken hard nodig. Ook jezelf en je persoonlijke gedoe er niet zo bij betrekken is voor de meeste mensen een hele uitdaging. Hieronder vind je informatie en tips over hoe je een gezond gesprek kan voeren en hoe je een vergadering of training  werkelijk vanuit contact kunt begeleiden of voeren. Zodat je niet meer verzandt in gesprekken die niet lekker lopen. Waarom? Het helpt om tot de kern te komen in een gesprek en werkelijk met  elkaar iets op te bouwen. Dit alles begint bij vertrouwen en contact.

Disconnect to connect

Iedereen wil gezien worden, een basisbehoefte van mensen. Hoe waardevol is het als iemand je ‘echt’ ziet. Echt zien is:  over je mobiel of ipad heen kijken. Zet eens je mobiel bij aanvang van een vergadering echt uit en start niet gelijk met tikken op je Ipad.

Hoe zou het zijn als we een rondje maken, elkaar aankijken en vanuit echte aanwezigheid elkaar ontmoeten en vertellen hoe het gaat. Annee Linden heeft er met haar methode ‘relational presence’ voor gezorgd dat je daardoor ook echt in het moment kan zijn, zonder jezelf of de ander te verliezen. Een ontmoeting vanuit een ‘perifere, brede blik’: je kijkt naar de ander en ziet tegelijk zijn omgeving en je wordt je gewaar van je eigen plek. Je laat je niet meeslepen in de omgeving maar ervaart de ander als onderdeel van die omgeving. Je neemt waar en kijkt.

Wat doe je precies?

Heb je wel eens gehoord van een perifere blik? Deze blik helpt om in contact met de ander, de ander volledig te zien en jij wordt ook gezien. Je kijkt de ander aan in de ogen en je neemt ook tegelijk zijn omgeving waar. Vaak kijken we maar half naar elkaar, verdwijnen we achter ons beeldscherm of telefoon of zijn we met onze gedachten ergens anders. Door je aandacht bewust te richten ben je minder met de inhoud bezig en komen de woorden bijna als vanzelf. Het lost een groot deel van je ‘ego’ op doordat je ècht contact maakt. Je ervaart rust: ik zie jou en jij ziet mij. Je ervaart je eigen fysieke grenzen en kunt zo ook beter bij jezelf blijven. In het begin is het wat onwennig om zo naar jezelf en de ander te kijken. Dit vraagt oefening. Door je te richten op de persoon ontstaat er een breder beeld. Als je hierbij jezelf kunt trainen in een kleine glimlach, versterkt dit het contact. Veel spanning is opgeslagen in je kaken en mond en het is fijn als je in je gezicht wat meer kunt ontspannen.

Voorbereiding:

Als je een gesprek of training in gaat kun je de volgende punten voorbereiden.

Neem bewust tijd om je voor te bereiden door ontspanning (meditatie) of beweging wandeling. Laat alle gedachten en emoties die er zijn als wolken of als een rivier voorbij gaan, ze zijn er wel, maar je klampt je er niet aan vast. Je hebt emoties en gedachten, maar je bènt ze niet. Bij meditatie kijk je naar een bepaald punt en zie je  ook de ruimte er om heen.

Kiezen

Welke keuzes maak je voorafgaand aan het gesprek, welke grote onderwerpen (zaken die voor jou belangrijk zijn) wil je aan bod laten komen? Of laat je je leiden door het gesprek? Stel altijd een doel van tevoren. Dit helpt je te focussen en datgene wat jouw energie geeft aan de orde te laten komen.

Hoe doe je dat dan? Een Gesprek 3.0?

  • Zet je voeten goed op de grond (ga niet met je benen over elkaar zitten of gekruist onder een stoel) wordt je gewaar wat voeten op de grond betekent (letterlijk ‘aarden’).
  • Haal je ademhaling naar je buik en adem jezelf in en uit
  • Kijk de ander aan vanuit die perifere blik / brede en ruime blik, neem waar en luister
  • Kijk wat er op komt (durf je te laten leiden door je intuitie)
  • Ontspan je kaken en mond en glimlach
  • Omarm spannende en negatieve gedachten (embrace the tiger). Het geheim van loslaten is accepteren en ‘aankijken’.
  • Hoe meer je kunt waarnemen hoe meer ‘beschikbaar’ je bent èn je bent niet meer zo gehecht aan je gedachten en emoties.
  • Benoem de doelen / zaken die voor jou belangrijk zijn vanuit deze houding.
  • Schrijf de kernwoorden op en vat deze samen.

Wat kun je ermee?

Door èchte aanwezigheid  haal je veel meer uit een gesprek. Je bouwt vertrouwen op die een duurzame relatie bestendigd en er is ruimte voor jezelf en de ander. Fouten worden gezien als een onderdeel van je eigen ontwikkeling en het maakt het contact ook waardevol waardoor je sneller op iemand afstapt. De uitdaging ligt hem in bewust tijd en aandacht en geven aan de voorbereiding. Vaak stappen we geheel onvoorbereid een gesprek of vergadering in. Wjl  je meer oefenen? Wees welkom bij de workshop in het najaar.

 Contact met anderen is altijd gebaseerd op de kwaliteit van je aanwezigheid. (Stephen Gilligan)

Wil je op een inspirerende  en creatieve manier gesprekken voeren? Kijk in de agenda voor de cursus inspiratievolle gespreks- en overlegtechnieken.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.