Share →

hoe hou je alle ballen in de lucht

leer iets nieuws

over loslaten en vasthouden en inspiratie in je loopbaan

Jongleren: het ultieme loslaten, patronen doorbreken en je hersenen een opdonder geven. Heerlijk! Alles wat je gewend bent om te doen met 3 ballen, gooi je overboord. Mensen die ik ontmoet en iets ‘weten’ over jongleren zeggen wel eens: “Ja, ik kan met 2 ballen gooien” of  “ik kan kaatsen, dus kan ik ook jongleren.” Maar ook zij geven de ballen in eerste instantie door van de ene naar de andere hand, zonder ze op te gooien – want dàt is het echte ‘loslaten.’ Om dit goed te leren, kost al een paar weken – met de nodige frustraties…

10.000 uur ervaring

Voor het nieuwe seizoen heb ik me aangemeld bij Circus Rotjeknor. Op het aanmeldingsformulier moest ik mijn ‘school’ en de gegevens van mijn ‘ouders’ invullen. Bij aankomst zie ik een aantal middelbare scholieren hangend aan de tafel. Hun moeder voor de gek houdend: “ja mam, ik heb de woordjes voor Frans geleerd.” Een moeder die er duidelijk boven op zat ,waardoor het lachen aan de tafel alleen maar harder werd.

Ik heb me opgegeven voor een cursus jongleren. Een bevlogen circusdocent komt op me afgelopen. Hij heeft de Circusopleiding gevolgd bij Codarts. Kiezen voor de kunsten, een onzeker bestaan, hard trainen en niet direct een topsalaris. Ik hou van mensen die hun hart volgen. Kiezen voor wat je graag doet en anderen daarmee enthousiast maken. Geen bla, bla – gewoon doen. Kortom keihard werken richting 10.000 uur ervaring.

Intussen op de mat bij het Circus. Naast de puberjongens en een meisje op een bal sta ik met mijn drie jongleerballen. Een beetje bleu: moet ik nou wel of niet een joggingbroek aan? Hoe werkt het hier? De jongeren zijn duidelijk met zichzelf bezig…

Hoe hou je al die ballen in de lucht?

De eerste vraag luidt: ben ik een Amerikaanse of een Russische jongleerder…?

Ik ben een Amerikaanse, maar wil graag de techniek van een Russische leren. Wat heb ik nodig? “Leer wat meer U-tjes te gooien, leer laag te gooien en verander het ritme,” zegt de docent. Wat een berg informatie in twee minuten!En wat tof om weer onderaan ergens mee te beginnen. Ook frustrerend; ik wil het natuurlijk gelijk kunnen. Verder zijn er natuurlijk ook nog die kegels, èn de specialisatie van de docent: de diabola. Op de fiets naar huis voel ik de stijfheid in mijn nek en schouders. Ik ben kapot… nadenken, instructies volgen en absoluut beginner zijn.

Een wens om iets anders te doen

In mijn werk begeleid ik veel mensen die ‘vast zitten of lopen in hun werk.’ Van verveling en te weinig uitdaging tot letterlijk niet op de juiste plek zitten, er ziek van worden of niet weten wat het gaat worden. Er lonkt een ander verhaal. Misschien een wens of verlangen om iets totaal anders te doen, meer te genieten van het leven (natuur, gezin, reizen), meer je hart te volgen en meer te doen wat je echt belangrijk vinden in je werk of bedrijf?

Daarom moet je over eigen schaduwen en (semi-) zekerheden heen stappen. Opnieuw beginnen, met kleine stapjes. Je uit je vaste kringetje manoeuvreren. Als je het spannend vindt om dat te doen, help ik je graag om wat meer risico’s te durven nemen, af te stoffen wat er al is en de nodige stappen te zetten die het verschil maken.

Tot slot ben ik erg benieuwd hoe jij jouw patronen doorbreekt. Wat is de laatste activiteit waar jij een beginner voelde? Welke lessen en ervaringen heb je hieruit opgehaald? Wanneer heb je voor het laatst iets nieuws geleerd?  Als je hieronder jouw ervaring deelt, krijg je van Shofukan Coaching een gratis inspiratieverdiepingsessie van een uur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.